Het winnende team van park Vordenstein: een mix van groenarbeiders en vrijwilligers, die geregeld mee de handen uit de mouwen steken. © GoodPlanet Belgium

Vordenstein mag groene vlag alweer hijsen: ook onderscheidingen voor Rivierenhof, Vrieselhof en Vrijbroekpark

Antwerpen, Schoten -

In park Vordenstein in Schoten werden de jaarlijkse Green Flag Awards uitgereikt aan acht Antwerpse parken en groendomeinen. Green Flag Award is een internationaal label. Dit jaar hijsen wereldwijd meer dan tweeduizend duurzaam beheerde parken het stuk textiel. Vordenstein is al voor het vierde opeenvolgende jaar laureaat.

Jan Auman

Naast Vordenstein in Schoten, in beheer van het Agentschap Natuur en Bos, behaalden ook het Nachtegalenpark, in beheer van district Antwerpen, Prinsenpark in Retie, Vrijbroekpark in Mechelen, Vrieselhof in Ranst, de Kesselse Heide in Nijlen, de Averegten in Heist-op-den-Berg en Rivierenhof in Deurne – allemaal van provincie Antwerpen – de prestigieuze award.

“De award is een beloning en erkenning voor de inspanningen die deze parken leverden”, aldus Wouter Verhasselt van GoodPlanet, dat de Green Flag awards in ons land coördineert. “Niet enkel op het vlak van duurzaam beheer of klimaatadaptatie scoren deze parken goed, maar ook wat betreft toegankelijkheid, vrijwilligerswerking, veiligheid en biodiversiteit kregen ze een positieve beoordeling en heel wat nuttige feedback van professionele juryleden.”

 © GoodPlanet Belgium

Internationaal

“Het voordeel van de Green Flag Award is dat je van experts uit de sector heel wat goede ideeën krijgt. Ook als jurylid krijg je veel inspiratie tijdens een parkbezoek. De Green Flag is eigenlijk een ideale manier om ideeën te verzamelen over de manier waarop je een groendomein beheert”, aldus Peter Verdyck. De Schotenaar is directeur van de provinciale groendomeinen regio Antwerpen.

Green Flag Award werd in 1996 gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk. Daar is het nu een vaste waarde. Milieuorganisatie en initiatiefnemer Keep Britain Tidy wil haar ervaring en expertise verder delen met landen wereldwijd. Het netwerk groeit elk jaar. Ondertussen wapperen er Green Flags in Australië, België, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Duitsland, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noord-Ierland, Portugal, Ierland, Wales, Schotland, Spanje, Zweden, Frankrijk, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en de VS.

Rustig

Het Schotense park Vordenstein, een prachtige groene long van 110 hectare groot vlak bij het Peerdsbos met ingang langs de Kopstraat, mag de groene vlag nu al voor het vierde opeenvolgende jaar hijsen. Het park is bewust relatief rustig en vriendelijk voor de oorspronkelijke bewoners: de wilde dieren. Dat komt onder meer omdat er geen honden toegelaten zijn. De uitbating van de oranjerie als horecazaak gebeurt bewust ook niet al te commercieel. Dankzij Steffie, een jonge vrouw met autismespectrumstoornis die dolgraag een baan in de horeca wilde, en haar ouders Patrick Baetens en Anita Luyckx kan je er wel lekker eten en drinken.

Vrijwilligers knutselen een pergola in elkaar in de tentoonstellingstuin van park Vordenstein. © Vordenstein

Honderd vrijwilligers

“Deze onderscheiding komt zeker ook onze honderd vrijwilligers toe, die dit park mee in topvorm houden”, aldus Wim De Maeyer van Agentschap Natuur en Bos.

De vijf ANB-groenarbeiders staan er inderdaad niet alleen voor om het grote park netjes te houden. “We hebben samen met de ‘vriendenkring’ al heel wat gerealiseerd”, aldus hun coaches Joris Eynatten en Dirk Van Himbeeck. “Dat gaat van een speelhutje, hangstoeltjes en poorten tot een metalen rozenpergola en imposant cederhouten vogelvoederhuis.”

Naast de vrijwilligers, vaak jonge senioren, komen ook leerlingen van De Leerexpert in Brasschaat en het Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Antwerpen geregeld een handje toesteken om een arbeidsattitude aan te kweken. Patiënten van het ZNA-ziekenhuis Stuivenberg komen in Vordenstein dan weer werken in het kader van de therapie om van hun drugs- of alcoholverslaving af te geraken.

Ook het Rivierenhof valt in de prijzen. © RR

De oranjerie van park Vordenstein met op de voorgrond een bed van dahlia’s. © RR

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio