Valérie Van Genechten bij Bart Lauryssen en Stefanie Vervoort, die net hun spruit Lin van crèche ’t Wezelke zijn gaan afhalen. © JAA

Speurtocht naar meer kinderopvangplaatsen: “Verdubbeling capaciteit ‘t Wezelke is slechts begin”

Schilde, ’s-Gravenwezel -

De gemeente wil de capaciteit van de crèches op haar grondgebied aanzienlijk opdrijven. Dat kondigt schepen van Welzijn Marian Van Alphen (Open Vld) aan. Het aantal plaatsen in ’t Wezelke verdubbelt alvast en er is goede hoop dat de geschorste kinderopvang Uk & Puk na overname snel weer open kan.

Jan Auman

Het tekort aan kinderopvang voor jonge ouders is in Schilde een oud zeer. Naar aanleiding van de sluiting van de crèche Uk & Puk, waarvan de uitbaatsters door Agentschap Opgroeien geschorst werden na vaststelling van onveilige toestanden, werden de wachtlijsten alleen maar langer en de nood urgenter.

Gemeenteraadslid Valérie Van Genechten (Open Vld), als jonge moeder erg begaan met de problematiek, kaartte de problematiek aan op de gemeenteraad. Partijgenote en schepen van Welzijn Marian Van Alphen kon bevestigen dat het aantal plaatsen in één van de gemeentelijke initiatieven ’t Wezelke heel binnenkort wordt verdubbeld van 18 naar 36 kinderen. Dit is mogelijk dankzij de recente aankoop van wijkkleuterschooltje Hertebos in ’s-Gravenwezel, dat dit schooljaar is begonnen als onderdeel van gemeentelijke basisschool De Wingerd.

“Ik ben blij dat schepen Olivier Verhulst (Open Vld) de centen vond om deze verdubbeling gefinancierd te krijgen via gemeentelijke budgetten”, aldus Van Genechten.

Uk & Puk is al een maand dicht, maar er is goede hoop op een spoedige heropening. De geschorste crèche zou ovegenomen zijn. © JAA

Project Kerkelei

Schepen Van Alphen deelde verder mee dat ze zich blijft inzetten om geschikte panden te vinden voor kinderopvang want de voorkeur van de liberalen gaar uit naar het stimuleren van private initiatieven.

“De site van de Witte Kerk of het residentieel project op de hoek van de Turnhoutsebaan en Kerkelei bieden wat dat betreft opportuniteiten”, weet Valérie Van Genechten. “Er is een mix voorzien van appartementen, parkeerplaatsen en handelspanden. Hoewel er vanuit de Kerkelei veel kritiek is op het project wegens de vermeende negatieve invloed op de verkeersveiligheid, hoop ik dat het erdoor komt omdat er quasi zeker ook een crèche voorzien is.”

Ook voor Uk & Puk aan de Alfons Van den Sandelaan, waar nu al een maand geen geluid van jonge kinderen meer te horen is, is er hoop op een spoedige heropening. De overname van die crèche, die werd uitgebaat door de geschorste Wanda K, zou zo goed als rond zijn. Het Agentschap Opgroeien moet eerstdaags beslissen over een heropening. Dan zouden er nog eens 25 plaatsen bijkomen. (jaa)

 © JAA

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio