© RTV

Zimmermuseum breidt collectie uit met schilderij van Louis Zimmer

Lier -

In de grote zaal van het Zimmermuseum in Lier hangt voortaan een schilderij van Louis Zimmer (1888-1970), geschilderd in 1959 door Bernard Janssens (1887-1976).

Chris Van Rompaey

“Het Zimmertorencomité bezit heel veel objecten die ooit aan Louis Zimmer toebehoorden. We hebben ook veel zwart-witfoto’s waarop hij staat én een borstbeeld. Maar een schilderij, dat hadden we nog niet. Dankzij Jan Van Oosterwyck is daar nu verandering in gekomen. Jan is de kleinzoon van Bernard Janssens, een bekende Lierenaar die heel goed bevriend was met Louis Zimmer”, vertelt voorzitter Patrick d’Haens.

“Mijn grootvader had heel veel contact met Louis Zimmer. Ik denk zelfs dat ze elkaar zo goed als wekelijks ontmoetten. Bernard Janssens was een folklorist, fotograaf, kunstschilder, etser, restaurateur en publicist. Dat hij dus ooit Louis Zimmer schilderde, hoeft niet te verbazen. Het schilderij waarover het hier gaat, schilderde mijn grootvader in 1959, aan de hand van een postkaart”, zegt Jan Van Oosterwyck.

Koningen en burgemeesters

“Bernard Janssens en Louis Zimmer waren inderdaad heel goed bevriend”, bevestigt Patrick d’Haens. “Wanneer aan de zijkant van de Zimmertoren het rode poortje onder het slagwerk opengaat, laat de carrousel afbeeldingen zien van onder meer drie koningen en zes burgemeesters. Die panelen werden door Bernard Janssens geschilderd. Er is dus altijd een zeer sterke link geweest tussen Bernard Janssens en de Zimmertoren. We zijn daarom zeer blij als comité dat we dit prachtig schilderij cadeau kregen. We beschouwen het als een zeer waardevolle uitbreiding van onze collectie.”

MEER OVER Lier

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio