Louisa Jurasek (rechts) met haar vriendin en collega © w&f

Louisa evolueerde van poetsvrouw bij Van Ende tot mama Albert Heijn

Stabroek, Ekeren -

De voorbije decennia veranderde de warenhuissector grondig. De concurrentie neemt toe en het aanbod wordt internationaler. Iemand die het als werknemer meemaakte, is Ljubica Jurasek. Ze arriveerde in ons land als vluchteling en werkte 21 jaar voor de familie Van Ende en Albert Heijn. Op 1 oktober gaat ze met pensioen.

Ljubica Jurasek (63) vluchtte in 1996 van Kroatië naar ons land omwille van de Balkanoorlog. In 2001 ging ze werken in warenhuis Van Ende in Ekeren en drie jaar later maakte ze de overstap naar Van Ende Stabroek. Elf jaar geleden veranderde Van Ende in Albert Heijn en Ljubica schoof door. Haar directe bazen waren grootvader Jef, vader Rudy en nu zoon Marco Van Ende. 

Rekken vullen. © w&f

“Gemakkelijkheidshalve noemen we Ljubica vanaf het begin Louisa, omdat dat makkelijker in de mond licht voor wie Nederlands spreekt”, zegt Daniëlle Janssens (57), collega en beste vriendin van Louisa.

Kaastafels

“De eerste jaren in België waren niet zo gemakkelijk. Een andere taal, andere gewoontes en een zoektocht naar werk. Via interimbureaus liep het niet zo vlot. Mijn dochter had al een vakantiejob gedaan bij Van Ende in Ekeren. Ik trok mijn stoute schoenen aan en ging naar de baas Jef Van Ende. Omdat hij tevreden was over mijn dochter, mocht ook de mama beginnen. Vanaf toen heb ik gewerkt voor de familie Van Ende en nooit tegen mijn zin”, stelt Louisa Jurasek met plezier vast.

10 jaar gewerkt in warenhuis Van Ende en 11 jaar in Albert Heijn. Louisa zit geknipt om de twee te vergelijken. “De ingang van Van Ende lag in het Laageind, ongeveer waar nu Modemakers is gevestigd. De winkel was veel ouder en minder modern dan Albert Heijn nu. Toen Albert Heijn in 2011 zijn deuren opende, had iedereen meteen een wauw-gevoel. Alles was fonkelend nieuw en modern. Hetzelfde gevoel hadden we eerder dit jaar na de verbouwing”, herinnert zich Louisa.

Vriendelijk tegen alle klanten, ook tegen burgermeester© w&f

Het is echter in de oude Van Ende dat Louisa de stiel leerde. “Ik begon in de poetsafdeling en later draaide ik mee in de kaasafdeling. Dat waren heerlijke jaren, omdat de kaasafdeling een sterk aanbod presenteerde. Voor kaastafels kwamen mensen speciaal naar Stabroek.”

Mama Albert Heijn

In tegenstelling tot Albert Heijn heerste bij Van Ende veel meer een kruidenierssfeer. Van Ende was lang het enige warenhuis in Stabroek. “We kenden de meeste klanten persoonlijk. De sociale contacten waren intenser dan nu. Soms zie ik in Albert Heijn nog oudere klanten winkelen met de geelgroene winkeltas van Van Ende en dat vind ik best fijn”, zegt Louisa Jurasek.

Marco Van Ende en Louisa Jurasek. © w&f

Louisa groeide van poetsster bij Van Ende tot kwaliteitsmedewerker bij Albert Heijn. Marco Van Ende licht toe: “Alles wat draait rond kwaliteit valt onder haar bevoegdheid. Dat gaat van controleren van de temperatuur van de frigo’s en koelcellen tot erop toezien dat iedereen van het personeel netjes gekleed voor de dag komt. Soms noemen ze haar daarom wel eens mama Albert Heijn.”

(Erik Vandewalle )

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio