©  BELGA

Vlaamse begroting: regering-Jambon probeert achter de schermen brokken te lijmen

De Vlaamse regering werkt achter de schermen voort aan een akkoord over de begroting en een compromis over het groeipakket. Na het debacle van maandag lekt er dinsdag weinig uit over de gesprekken. Er is sprake van technisch overleg, telefonische contacten en overleg achter de schermen, maar het is voorlopig onduidelijk of de ministers dinsdag nog samen aan de tafel gaan zitten om knopen door te hakken. De vertrouwensbreuk lijkt moeilijk op één dag te herstellen.

mtmBron: BELGA

Maandag slaagde de regering-Jambon er niet in een akkoord te sluiten over de begroting en over het bijhorende pakket aan energie- en koopkrachtmaatregelen. Minister-president Jan Jambon (N-VA) moest zonder Septemberverklaring naar het Vlaams Parlement trekken, een bijzonder pijnlijk moment voor de regeringsleider en de hele Vlaamse regeringsploeg.

LEES OOK. De oplossing schuilt in één simpele vraag, terwijl alle hoop rust op Hilde Crevits (CD&V): zo moet het nu verder met regering-Jambon

Donderdag is er een nieuwe afspraak met het parlement. Maar dan moet de regering wel een compromis vinden over het groeipakket, de vroegere kinderbijslag. Dat dossier vormde afgelopen weekend en maandagochtend het grote struikelblok. 

Groeipakket

CD&V wil namelijk niet alleen de besparing op het groeipakket - vorig jaar werd beslist om de indexering te beperken tot 1% in plaats van 2% - terugdraaien, maar wil het basisbedrag ook koppelen aan de gezondheidsindex. Dat zou betekenen dat de kinderbijslag net als de uitkeringen meestijgt met de inflatie. Dat scenario is volgens N-VA en Open Vld echter te duur. Zij willen meer ingrijpen via de sociale toeslagen door die te verhogen en de doelgroep te verruimen. 

LEES OOK. Historische afgang voor regering-Jambon, en intern ligt alles aan diggelen: “Vertrouwensbreuk is compleet”

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi liet maandag bij VTM Nieuws verstaan dat hij vasthoudt aan de koppeling van het groeipakket aan de levensduurte. Volgens Mahdi heeft zijn partij “naast een pragmatische houding ook principes”, en “zijn er momenten in het leven dat het zo fundamenteel is, dat je een rode lijn moet trekken”. 

Hilde Crevits

Dat tv-optreden van Mahdi heeft zowel bij Open Vld als bij N-VA kwaad bloed gezet, zo is te horen. Het is dan ook afwachten of de Vlaamse regering de brokken kan lijmen. Dinsdag werd de tijd genomen om het stof te laten neerdwarrelen en werd er vooral achter de schermen gezocht naar manieren om uit de impasse te geraken. 

LEES OOK. Hoe Jambon met tranen in de ogen tekeer ging tegen CD&V-ministers: “Ze hebben hem tot op het bot vernederd”

Mogelijk schuiven de ministers pas allemaal opnieuw aan tafel als er echt uitzicht is op een doorbraak. Of en wanneer CD&V-viceminister-president Hilde Crevits opnieuw kan aanschuiven, is ook nog niet duidelijk. Zij werd afgelopen weekend onwel en werd nadien vervangen door ministers Jo Brouns en Benjamin Dalle. 

Ten laatste donderdag om 14 uur wordt minister-president Jan Jambon opnieuw in het parlement verwacht voor zijn Septemberverklaring.

Vastgoed

Jobs in de regio