©  Dirk Vertommen

Kunstenaar Denie Put (31) bereidt solotentoonstelling in cc Zwaneberg voor: “Ik volg mijn intuïtie, een plan maken werkt niet voor mij”

Heist-op-den-Berg, Berlaar, Antwerpen -

De Berlaarse kunstenaar en docent Denie Put (31) opent op zaterdag 1 oktober een solotentoonstelling in de exporuimte van cc Zwaneberg in Heist-op-den-Berg. Tijdens Slumber Encounters stelt hij een aantal schilderwerken tentoon, maar hij treedt ook buiten het doek met twee sculpturen, een discipline waarmee hij zijn horizonten verruimt. De expo blijft staan tot en met zondag 6 november.

Kristof Van Rompaey

Kunstenaar Denie Put groeide op in Berlaar, woonde een tijdje in Heist-op-den-berg en heeft nu zijn uitvalsbasis in Antwerpen. Na de kunsthumaniora volgde hij er een opleiding schilderkunst aan het Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, waar hij nu zelf lesgeeft in modeltekenen aan verschillende richtingen.

Denie Put treedt ook buiten het doek met twee sculpturen. ©  Dirk Vertommen

Kruisbestuiving

“Twee dagen per week sta ik voor de klas. Drie tot vier dagen per week ben ik in mijn atelier aan de slag”, legt hij uit. “Ik werk nu ook al zo’n zeven jaar samen met Base-Alpha Gallery in Borgerhout. Voor deze expo slaan cc Zwaneberg en de galerie de handen in elkaar. We hebben een aantal dingen besproken, maar ik ben helemaal vrij wat de invulling betreft. Blijkbaar is het ook de eerste keer dat hier een solotentoonstelling plaatsvindt. Voordien waren het altijd kunstwedstrijden of groepstentoonstellingen. Vorig jaar had ik nog een solo op Art Brussels. Een aantal werken kon ik daarvan recupereren. Een aantal anderen maakte ik nieuw voor deze expo.”

In het werk van Put zit onmiskenbaar een vleugje surrealisme. Hij experimenteert graag met allerlei materialen, van olieverf tot balpen. “Naast schilderijen zal er nu ook een groot en een iets kleinere sculptuur van mij te zien zijn”, zegt hij. “Ik zocht steeds meer de grenzen van de schilderkunst op en ben zo buiten het doek beland. Mijn schilderwerken lijken vaak zelf al op een soort van sculpturen. Vandaar was het een logische stap. De sculpturen beïnvloeden op hun beurt nu weer mijn doeken. Er ontstaat dus een soort van kruisbestuiving.”

Frisse voetballer

Als je hem niet in zijn klas of zijn atelier vindt, dan staat Put mogelijk op het voetbalveld met de eerste ploeg van SK Rita Berlaar. “Dat is misschien iets wat weinig kunstenaars doen”, stelt hij. “De sportieve en artistieke werelden lijken soms wat gescheiden, maar dat vind ik net interessant. Iets wat wel meer kunstenaars hebben, is dat hun werk maar blijft doormalen. Door te voetballen kan ik er misschien wat makkelijker afstand van nemen, om er nadien met een fris hoofd op terug te komen. Zo zou je kunnen zeggen dat voetballen voor mij inspirerend werkt.”

Een echte muze kan Put moeilijk aanwijzen. “Mijn werk ontstaat heel intuïtief”, zegt hij. “Ik laat me leiden door de verf en het experiment. Een echt plan heb ik op voorhand nooit. Een idee mogelijk wel, maar dat evolueert altijd tijdens het schilderen. Ik zit dan niet in boeken te kijken of ik denk dan niet aan bepaalde kunstenaars die me zouden kunnen leiden. Als ik me bijvoorbeeld te hard probeer vast te houden aan een schets, dan voel ik achteraf aan dat het werk op een meer ingehouden manier is ontstaan. Dat werkt niet voor mij.”

Eigen wereld

Voor de titel van de expo – Slumber Encounters – liet Put zich inspireren door het slumber with a key idee van Salvador Dali. ““Het was zijn bedoeling om in een onderbewuste toestand te komen. Hij stelde dat je een sleutel kon vasthouden terwijl je zittend in een stoel in slaap probeert te vallen, dit met een metalen dienblad onder de sleutel”, zegt Put. “Het ogenblik dat de sleutel valt op het dienblad, en je wakker wordt, zou de geest meer vloeiend en hyper-associatief zijn. Deze techniek stond Dali toe tussen dromen en waken te reizen. Het aspect encounters slaat dan meer op de ontmoetingen met de uiteenlopende materialen waarmee ik experimenteer. Door consequent te variëren in materialen en technieken tracht ik conventioneel verfgebruik in vraag te stellen. Elementen van het surrealisme waarin ik me zeker kan vinden, zijn het escapisme en het creëren van een eigen absurde wereld waar zij voor stonden.”

De vernissage vindt plaats op zaterdag 1 oktober van 14 tot 18u. Om 15u zorgt kunstrecensent en journalist Tamara Beheydt voor een openingswoord en uiteraard is Denie Put zelf aanwezig. Vanaf zondag is de expo toegankelijk tijdens de openingsuren van het cc. De werken van Put kan je momenteel ook bekijken tijdens groepstentoonstellingen bij Base-Alpha en DMW Gallery in Borgerhout en bij De Warande in Turnhout.

www.denieput.com, www.zwaneberg.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio