Bart Herman (63) openhartig over alcoholverslaving op nieuwe plaat: “Als ik niet was gestopt, leefde ik nu niet meer””

Bart Herman (63) heeft alcohol definitief uit zijn leven gebannen. Dat moest, zo zegt de zanger. Op zijn nieuwe plaat Volwassen en gestreken zingt Herman openhartig over zijn transformatie. “Er zat altijd alcohol in mijn lijf. Dat maakte me onaangenaam gezelschap.”

Ik ga dood aan jou was de allereerste grote hit van Herman, dertig jaar later is hij aan zijn veertiende studioalbum toe. Daarop zingt hij openhartig over zijn transformatie. Herman is lang verslaafd geweest aan alcohol, zo vertelt de zanger in een interview met Dag Allemaal. “Zo goed als elk drankje dat ik achteroversloeg, bevatte alcohol”, zegt hij. “Er zat altijd alcohol in mijn lijf. Dat maakte me onaangenaam gezelschap.”

Vijftien jaar geleden besloot de zanger alcohol voorgoed te bannen. Zijn huidige vriendin maakte duidelijk dat hij geen andere keuze had. “Ik draaide de knop om en ben van de ene op de andere dag gestopt.” Dat moest ook voor zijn gezondheid: Herman leed aan mondkanker door een teveel aan alcohol en tabak. “Het eerste wat de dokter vroeg: ‘Drink je? Rook je?’ Ik deed ’t allebei, in overdreven mate. ‘Dan moet je ’t niet verder zoeken’, zei hij.”

Barts tumor werd verwijderd, de zanger herstelde en stopte voorgoed met roken. “Als je weer gaat roken en drinken, sta je hier volgend jaar terug”, had de dokter gezegd. Enkele jaren later gaf hij ook alcohol volledig op. “Als ik niet was gestopt met drinken, dan leefde ik nu niet meer”, klinkt het eerlijk.

Bart Herman trekt vanaf september op tournee met de nieuwe plaat.

Vastgoed

Jobs in de regio