Annelies Belemans bundelde haar knipselzinnen van Elkedagzin in een eerste boek. © Dirk Vertommen

Mechelse Annelies bundelt succesvolle knipselzinnen van Elkedagzin in eerste boek

Mechelen -

Iedere dag maakt de Mechelse Annelies Belemans (30) een zinnetje aan de hand van woorden die ze uitknipt uit tijdschriften en magazines. Elkedagzin was al een enorm succes op Instagram, maar een deel van de zinnetjes werd nu ook in een allereerste boek gegoten. Dat is vanaf nu overal te koop.

Stijn Van de Sande

Zo’n 2,5 jaar geleden, tijdens de eerste coronalockdown, startte de Mechelse illustratrice Annelies Belemans van AtelierAnnelies met Elkedagzin. “Iedere dag blader ik door tijdschriften en magazines en maak ik een zinnetje met woorden die ik tegenkom”, vertelt ze. “Dagelijks even bezig zijn met het creëren van een knipselzin geeft me houvast. Het is een rustpunt op drukke dagen en geeft me de kans om creatief bezig te zijn. Toen ik ermee begon, was het zeker niet de bedoeling dat het zo groot zou worden. Het creëren is dan ook belangrijker dan het eindresultaat.”

Maar de zinnetjes sloegen aan en intussen heeft Elkedagzin bijna vijftigduizend volgers op Instagram. “Ik krijg er heel veel positieve reacties op”, zegt Annelies. “Meestal kunnen de zinnetjes door iedereen op een andere manier geïnterpreteerd worden. Daardoor krijgen ze voor veel mensen een bepaalde betekenis. Vooral de zinnetjes over liefde zijn heel populair. Ik kreeg zelfs al reacties van jonge koppels die ze naar elkaar doorsturen tijdens het daten. Dat is natuurlijk erg leuk om te horen.”

Maar de liefde is niet het enige thema in de zinnen. “Ze zijn niet altijd autobiografisch, maar hebben meestal wel een link met hoe ik me op dat moment voel. Als ik me niet zo vrolijk voel, zal ik ook geen happy zinnetje maken. Zaken als omgaan met emoties, mentaal welzijn en zelfzorg komen er ook vaak in terug. Ik heb nooit op voorhand een zin in mijn hoofd, maar laat me volledig leiden door wat me op dat moment aanspreekt en de woorden die ik in de magazines tegenkom.”

Eerste boek

Het succes van Elkedagzin is ook uitgeverij Pelckmans niet ontgaan. Zij stelden voor om een deel van de knipselzinnetjes in een boek te gieten. “Ik was meteen enthousiast. Het is een kans die ik niet aan me wilde laten voorbijgaan”, zegt Annelies. “Instagram is heel vluchtig en er staan intussen zo’n achthonderd verschillende zinnen op. Met het boek wordt Elkedagzin nu ook tastbaar. Al was het niet makkelijk om een selectie van een tachtigtal zinnen te maken. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een mix van zinnen die een persoonlijke betekenis hebben en anderen die het online heel goed deden.”

Elke dag maakt Annelies een zin met woorden die ze uit tijdschriften en magazines knipt. © Dirk Vertommen

Hoe lang de Mechelse nog doorgaat met Elkedagzin weet ze niet. “Ik heb in het verleden al een aantal gelijkaardige dagelijkse projectjes gehad”, vertelt ze. “Van zodra ik het op mijn to-dolijstje moet zetten, dan stop ik ermee. Maar dat is voorlopig zeker nog niet het geval. Soms duurt het maar tien minuten om een zin te vormen, op andere momenten meer dan een uur, maar ik ben er nog altijd even graag mee bezig.”

Het boek van Elkedagzin is vanaf nu te koop in de boekenwinkels, waaronder Standaard Boekhandel, en de webshop van AtelierAnnelies en Elkedagzin.

www.elkedagzin.be

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio