Collette en de dolfijnentherapeute drie jaar geleden in Curaçao. ©  Trooper

Drie jaar na de Trooperdroom van Collette: “Misschien keren we volgend jaar terug voor dolfijnentherapie”

Malle, Mortsel -

Na een eerste succesvolle editie in 2019 lanceert Trooper voor de tweede keer ‘de tofste Trooperdroom’. Een van de winnaars van vorige editie was de toen 3-jarige Collette uit Malle, die dolfijnentherapie in Curaçao mocht gaan volgen. “We hebben er toen slechts kort de vruchten van kunnen plukken, want nadien ontwikkelde Collette epilepsie. Na een zware hersenoperatie zijn we terug van nul moeten herbeginnen. Dankzij die ingreep is Collette nu wel epilepsievrij, wat ons deed beslissen om in februari opnieuw op dolfijnentherapie te gaan”, vertelt haar papa. “Intussen hebben we ons eigen Alpacaproject als onze Trooperdroom.”

Kristin Matthyssen

Trooper is een online platform dat verenigingen en goede doelen helpt om financiële middelen op te halen. Hun leden en sympathisanten kunnen bij het online shoppen via Trooper hun favoriete vereniging of goede doel steunen, zonder dat het hun iets extra kost. Met de Trooperdroom kunnen ze hun ultieme droom indienen en kans maken op een geldprijs om die te realiseren. Verenigingen, goede doelen maar ook scholen kunnen hun droom insturen in zes categorieën: cultuur, jeugd, goede doelen, dieren, scholen en sport.

Bij de vorige editie van de Trooperdroom in 2019 – de voorbije twee jaar kon het niet doorgaan door corona - werd een aantal hartverwarmende dromen gerealiseerd, zoals die van de toen driejarige Collette uit Malle en haar ouders. Collette kreeg bij haar geboorte een herseninfarct, waardoor ze hersenverlamming of cerebrale parese heeft en verlamd is aan haar linkerzijde. Om haar therapie maar ook die van andere kinderen met cerebrale parese te ondersteunen richtten haar ouders in 2019 de vzw WeloveCollette op. De grote droom van haar ouders was een dolfijnentherapie in Curaçao, gebaseerd op de interactie tussen het kind en speciaal getrainde dolfijnen. Er zijn zeer goede resultaten van bekend.

Collette drie jaar geleden tijdens de dolfijnentherapie. ©  Trooper

Sindsdien is er heel veel veranderd in het leven van Collette, om te beginnen de geboorte van haar twee zusjes - een identieke tweeling - die ze sinds kort mee kan vertroetelen. “We hebben destijds zeker de eerste effecten van die dolfijnentherapie gezien”, vertelt de papa. “Je kan het trouwens niet vergelijken met een klassiek dierenpark. De dolfijnen zwemmen in een baai die nog rechtstreeks in contact staat met de zee. Af en toe mogen ze los, en die dolfijnen komen spontaan terug, wat betekent dat die dieren niet gedwongen worden om tot interactie met die kinderen over te gaan.”

Spijtig genoeg ontwikkelde Collette enkele weken na de therapie ernstige epilepsie, die als grote stoorzender alle moeizame stapjes in haar revalidatieproces die Collette al had gezet, teniet deed.

 ©  Trooper

Uiteindelijk onderging ze vorig jaar een zware operatie, waarbij haar linker- en rechterhersenhelft werden ontkoppeld. “Het doel van de operatie, Collette epilepsievrij krijgen, lijkt bereikt, al kan niemand 100% uitsluiten dat de epilepsie terugkeert. Maar we willen van het goede uitgaan, en hopen dat het alleen maar beter kan gaan. Nadat ze een hele tijd op het ziekenhuisschooltje van het Revalidatiecentrum Pulderbos heeft gezeten, gaat ze sinds 1 september naar een basisschool voor buitengewoon onderwijs De Brem in Oud-Turnhout. Met vallen en opstaan, want de overgang is toch wel heel vermoeiend voor haar.”

Haar ouders dromen er wel van om in februari volgend jaar opnieuw op dolfijnentherapie te gaan. “Maar dan zonder dat monster”, omschrijft haar papa de epilepsie. “Zodat we écht kunnen ondervinden welke leerprocessen de dolfijnen stimuleren, want we hebben in die eerste weken echt wel een verschil gezien.”

Dierentherapie

Intussen heeft vzw WeLoveCollette met haar Alpacaproject in samenwerking met Epic Alpaca Hoogstraten een eigen dierentherapieproject, en dus ook een eigen Trooperdroom. “Via ons project financieren wij voor gezinnen met een kind met hersenverlamming een belevingsbezoek aan de Alpacaboerderij in Hoogstraten. We hebben zo al een 30-tal gezinnen enkele onvergetelijke uren kunnen bezorgen. Sinds een viertal weken hebben we onze doelgroep vergroot. Zo zijn tien leefgroepen van het Revalidatiecentrum Pulderbos langsgeweest bij de alpaca’s, en ze hebben net als Collette met volle teugen genoten van het contact. Het Alpacaproject verder zetten is nu onze Trooperdroom.”

Collette bij de alpaca’s bij Epic Alpaca Hoogstraten. ©  rr

Verscheidene leefgroepen van het Reva Pulderbos mochten ook langskomen. ©  rr

Ook vzw De Kompanie uit Mortsel, een creatief atelier voor mensen met een beperking, kon een bijzondere project realiseren dankzij de financiële steun van Trooper. “In juni 2019 overleed Mathias, een van onze jongeren”, vertelt voorzitster Rita Van der Spiegel. “Hij droomde ervan om te wonen in het woon-droomproject dat we toen aan het voorbereiden waren. Hij keek er zo naar uit om met zijn vrienden een mooie tijd te beleven in de boomhut die we zouden maken. Na Mathias’ overlijden hebben we met steun van Trooper een mooie boomhut gekregen rond onze Mathi-boom, die toegankelijk is voor de vrienden van Mathias die in een rolstoel zitten.”

De rolstoeltoegankelijke boomhut rond de Mathi-boom in Mortsel. ©  rr

Van 1 tot 15 oktober kan er gestemd worden op de wedstrijdpagina van Trooperdroom. De winnaars worden bekendgemaakt op 22 oktober in de gebouwen van Studio 100 in Schelle door Linde Merckpoel.

www.trooper.be

www.welovecollette.be/alpaca-project

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio