De ingrijpende restauratie van de Sint-Amandskerk neemt een jaar in beslag. © Stad Geel

Kijkzone laat bezoekers toe tijdens kerkrestauratie

Geel -

Een gespecialiseerde firma is al vier maanden bezig met de ingrijpende restauratie van de Geelse Sint-Amandskerk. De volgende drie maanden krijgt het publiek de kans de werkzaamheden te bekijken.

Hans Otten

Gedurende de restauratie, die in mei startte en een jaar gaat duren, is de Geelse centrumkerk niet langer toegankelijk voor het publiek. Dat is in principe, want de laatste drie maanden van dit jaar maken de aannemer en de stad Geel het voor belangstellenden wel mogelijk om een kijkje te nemen in het gebouw en er zich van te vergewissen hoe de werkzaamheden vorderen. “Daarvoor is een publieksruimte ingericht. Die is bereikbaar via de deur aan de kant van de Havermarkt. Als je daar binnengaat, kun je tot de glazen binnendeur gaan en van daar de restaurateurs aan het werk zien”, klinkt het bij het stadsbestuur.

De kerk staat van onder tot boven vol stellingen. © Stad Geel

Voor de restauratie trekt de Vlaamse overheid 1,1 miljoen euro uit. De Sint-Amandskerk staat dan ook bekend als een van de mooiste gotische kerken van de Kempen, met een rijk barokinterieur vol beelden en schilderijen. Maar dat kostbare interieur heeft ernstig te lijden onder klopkevers die de houten structuren aanvreten, onder opstijgend vocht en onder zwam- en insectenaantastingen. Daarom is midden mei gestart met het injecteren van muren tegen vocht en de houtwormbehandeling van het waardevolle houten meubilair. Maar ook het pleister- en schilderwerk, de vloeren en treden, het schrijn- en timmerwerk en zelfs de schilderijen en beelden worden onder handen genomen.

Die kijkmomenten vinden nog tot en met 22 december wekelijks op dinsdag en donderdag van 13u tot 15u plaats. Enkel in de periode van 31 oktober tot en met 11 november blijven de deuren gesloten. (ho)

Ook de beelden en schilderijen worden onder handen genomen. © Stad Geel

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio