Overschoenen als oplossing voor zwarte strepen in KMSKA? Andere musea doen het al langer: “Niemand maakt er een probleem van en onze vloer is als nieuw”

De zwarte vegen op de spierwitte gietvloer van het KMSKA, die gisteren in deze krant werden aangekaart, blijven de gemoederen beroeren. “Draag wit schoeisel bij je bezoek”, knipoogt directeur Carmen Willems. Of trekken we in het vernieuwde museum op het Zuid maar beter overschoenen aan, zoals in stadsmuseum STAM in Gent?

Ilse Dewever

Krassen op de muren en zwarte vegen op de vloer: het moderne museumgedeelte van het KMSKA lag er daags na de opening niet meer hagelwit bij. Ook de Nederlandse krant De Telegraaf had het in een artikel rond het KMSKA over de glanzend witte vloer en citeert een van de conservatoren: “Het zal heel wat werk zijn om dit proper te houden.”

LEES OOK. Moeten bezoekers binnenkort ‘overschoenen’ dragen in het pas vernieuwde KMSKA om de blinkende vloeren te sparen?

“Zo helderwit dat je er duizelig van wordt als je er intens naar kijkt,” vindt de Spaanse krant El País over de betwiste vloer. En Deutsche Welle heeft het over “een sfeer die wat aan een ziekenhuis doet denken.” Nochtans is zo’n ‘ziekenhuisvloer’ vanuit hygiënisch standpunt wel goed te onderhouden. “Gietvloeren zijn makkelijk te reinigen en kunnen tegen een stootje”, reageerde Bart Appeltans, interieurarchitect van Blind Gekocht, in deze krant. “Maar als er over zo’n witte vloer veel mensen met zwarte zolen lopen, dan moet je de vegen erbij nemen.”

Na alle reacties en foto’s op Twitter sprak Carmen Willems gisteren over “een storm in een glas water”. “We zijn voluit gegaan voor een white cube-project, dus dat daar wel wat poetswerk bij komt kijken, daar zijn we ons van bewust. Hier en daar moet het onderhoud nog wat aangescherpt worden, maar we werken eraan. Het is vooral de kunst op de muren die primeert en niet de zwarte strepen op de vloer. Om die tegen te gaan, draagt de bezoeker maar beter wit schoeisel”, knipoogt de directrice.

LEES OOK. Witte vloeren en muren staan al vol zwarte strepen: openingsweekend KMSKA laat zijn sporen na

Schoenenvestiaire

Het KMSKA is lang niet de enige kunsttempel met een delicate vloer of een ondergrond die te lijden heeft onder de weersomstandigheden. Wie in Helsinki de opera bezoekt, laat zijn sneeuwlaarzen fluks achter in de schoenenvestiaire. Finnen vinden het heel gewoon om buitenshuis steeds een elegant paar muiltjes of sloffen bij zich te dragen. Ook in Italiaanse kerken met kostbare mozaïekvloeren of in Franse kastelen met ingelegd parket kom je er niet in op ‘modderschuiten’. Voor ze het gebouw betreden krijgen bezoekers er overschoenen uit stof of plastic toegestopt. Kunstzinnige Duitsers zien er dan weer geen graten in om zich vilten ‘museumpantoffels’ aan te schaffen. Om over hun schoenen te schuiven en vervolgens ‘zacht over de vloer te glijden’.

Vilten museumpantoffels van het Duitse gespecialiseerde merk Pantoffelmann. ©  RR

Ook in het Gentse stadsmuseum STAM zijn ze al jaren vertrouwd met overschoenen. Ingebed in glazen vloertegels ligt in een van de zalen een luchtfoto van de stad Gent. Sinds de opening van het museum in 2010 kunnen bezoekers erover wandelen, mits ze overschoenen aantrekken. “Zo willen we de vloer beschermen”, vertelt Frederik Verstraete van STAM. “We vrezen dat de kaart er anders vlug slordig zou bijliggen. Bezoekers trekken de overschoenen zonder morren aan. We lieten een bank installeren, zodat mensen ze makkelijk kunnen aantrekken.”

LEES OOK. KMSKA is meer dan Rubens en Ensor: museum verwelkomt deze uitdagende kunstprojecten

Duurzame sloefjes

Omdat in de tussentijd het bibliotheekcomplex De Krook en de Ghelamco Arena in de stad waren verrezen, werd bij een upgrade van het museum in 2020 ook de fotovloer in het Gentse museum vernieuwd. “Bij het ontmantelen van die oude vloer viel op in welk een uitzonderlijke staat de tegels na tien jaar nog waren. Door het dragen van de overschoenen oogden ze nog als nieuw.”

De luchtfoto in het Gentse museum STAM: enkel te betreden met overschoenen. ©  fvv

Waar het STAM voorheen in wegwerpschoenen voorzag, loopt er sinds twee jaar een samenwerking met de Gentse pyjamafabrikant Woody. “Met restjes stof maken zij de sloefjes die, heel duurzaam, gewassen en hergebruikt worden.”

Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’ misschien een denkpiste om een einde te maken aan besmeurde vloeren in het KMSKA? Voor de camera’s van ATV zei directrice Carmen Willems “ervoor open te staan”. Voor de merchandising in zijn shop heeft het museum alvast een samenwerking lopen met het Antwerpse modebedrijf Essentiel. Wat te denken van een duurzame collectie overschoentjes?

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio