Bie Noé van B.right in kledingwinkel Host, één van de duurzame adresjes in Antwerpen. © Jan Van der Perre

B.right doet je bewust shoppen in eigen kleerkast: “Pas wanneer je je kledingstijl écht kent, kan je duurzaam winkelen”

Berchem -

Al vijf jaar lang zet B.right shoppers aan tot duurzaam en bewust winkelen onder de noemer ‘kleden vanuit je kern’. Dat doet Bie Noé (40) aan de hand van inspiratiesessies en rondleidingen langs duurzame adresjes. Begin oktober lanceert ze online een Mindful Fashion Platform dat emoshoppen tegengaat, door je met een frisse kijk in je eigen kleerkast te doen duiken.

Tess Jacobs

“Van jongs af aan voelde ik me al vrij in mijn manier van kleden”, vertelt Bie Noé, de drijvende kracht achter B.right. “Ik werd door mijn omgeving vaak als inspiratiebron gezien om creatief om te gaan met kledij en het combineren ervan.” Door de vragen waarmee haar eigen vriendenkring zat, begon Noé vijf jaar geleden met het geven van talks over duurzame mode.

“Onze kleerkasten worden alsmaar groter en toch hebben mensen meer dan ooit het gevoel dat ze niks in hun garderobe hebben hangen om aan te trekken. Dat zorgt voor stress en zet aan tot emoshoppen”, vindt ze. “Het kopen van iets nieuws geeft je even een shot endorfine, maar daarna begint die stress opnieuw. De reclamewereld speelt op zijn beurt mooi in op onze complexen. Het is daarom belangrijk om zacht te zijn voor onszelf en op zoek te gaan naar zelfliefde.”

En laat dat nu net zijn waar het platform op inzet. “Aan de hand van opdrachten, video’s en blogposts wil ik mee zoeken naar die zelfcompassie, maar ook naar de eigen stijl van elke klant”, vertelt Noé. “Het is een kwestie van veel uitproberen. Pas wanneer je je kledingstijl écht kent, kan je op een bewuste manier gaan winkelen en durf je te investeren in duurzame kledij waarvan je weet dat je ze over een aantal jaren nog steeds zal aantrekken.”

Antwerpse kledingscene

Met B.right organiseert Noé geregeld fashion walks, waarbij ze samen met haar klanten de beste duurzame adresjes van de stad afschuimt. “Enkele jaren geleden moest je nog naar Amsterdam afzakken om duurzame kledij te vinden, vandaag is er ook in Antwerpen sprake van een duurzame scene met winkels als Host in de Berchemse Statiestraat, de duurzame juwelen van AR.M in de Kloosterstraat en Ophelia Lingerie op de Mechelsesteenweg, om er een aantal te noemen.”

Daarnaast is het ook helemaal niet nodig om telkens nieuwe stuks te kopen. “In je eigen kleerkast zitten nog eindeloos veel mogelijkheden en outfits verstopt. Elke twee weken organiseer ik live-sessies op de app, waarin ik samen met een klant experimenteer met wat er in haar garderobe te vinden is.”

Via de online community is er een mogelijkheid om bedenkingen en tips te delen met andere gebruikers die het traject afleggen. “Daardoor merk ik dat we vaak op dezelfde drempels botsen, zoals een laag zelfbeeld of opgelegde schoonheidsidealen. In onze safe space kunnen we daarover in dialoog gaan met elkaar.”

Het traject duurt drie maanden, waarin je er wekelijks zo’n twee uur aan spendeert. Je doet dat op je eigen tempo. Daarbovenop is er ook een werkboek verkrijgbaar, zodat je op een mindful manier met je handen kan werken. “Kleding is een vorm van zelfexpressie, ik wil er dan ook voor zorgen dat iedereen zich even vrij voelt in het kiezen ervan, met het oog op duurzaamheid”, besluit Noé. (tsjs)

Inschrijven voor het Mindful Fashion Platform kan hier. Het platform opent op 8 oktober.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio