Slechts bij 5% van de Willebroekse bushaltes kunnen rolstoelgebruikers zelfstandig de bus op. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Willebroekse jongsocialisten klagen ontoegankelijkheid van De Lijn aan

Willebroek -

Volgens de Jongsocialisten Willebroek zijn slechts vijf bushaltes in hun gemeente de lijnbussen toegankelijk voor rolstoelgebruikers. “Op vijf van de 101 haltes kunnen rolstoelgebruikers zonder hulp de bus op”, zegt Boris Janssens.”Als we willen dat meer mensen het openbaar vervoer nemen, dan moeten we er in de eerste plaats voor zorgen dat iedereen op de bus kan.”

Ward Bosmans

Slechts 5% van de bushaltes in Willebroek zijn toegankelijk voor mensen met een rolstoel. Dat zochten de Jongsocialisten uit. Dat betekent volgens de partij dat meer dan negen op tien bushaltes niet toegankelijk zijn voor mensen met een motorische beperking die geen hulp hebben. Aan 28 van die bushaltes kunnen rolstoelgebruikers wel opstappen, mits de buschauffeur of iemand anders hen helpt. En als het gaat om mensen met een visuele beperking, dan zijn slechts zeven bushaltes in Willebroek aangepast, bijvoorbeeld met ribbellijnen of rubbertegels.

“Die cijfers zijn uiteraard niet goed,” zegt Boris Janssens van de Jongsocialisten. “Aan het station van Willebroek is het bijvoorbeeld onmogelijk om met een rolstoel alleen op de bus te geraken en dat terwijl daar verschillende lijnen samenkomen. Dat vinden we onbegrijpelijk. Voor blinde en slechtziende mensen is de situatie nog schrijnender.”

Gemeenteraad

Gemeenteraadslid Jeroen Van Santvoort (Vooruit Willebroek) bevestigt dat er werk aan de winkel is en wijst met de vinger naar de gemeente, De Lijn en het Agentschap Wegen en Verkeer. “Om te beginnen moet Willebroek bij wegenwerken automatisch de reflex hebben om in samenwerking met De Lijn en het Agentschap Wegen en Verkeer ook de bushaltes toegankelijk te maken. Dat gebeurt vandaag nog te weinig. Op termijn moet men alle bushaltes in Willebroek toegankelijk maken voor iedereen. We brengen het punt alvast op de volgende gemeenteraad en vragen het bestuur om het charter ‘Masterplan toegankelijke haltes’ te ondertekenen.” (wabo)

MEER OVER Mobiliteit Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio