© ATV

Laatste fase aanleg Zuidpark start, deel hemelwater dient voor spoelen toiletten en wasmachine

Antwerpen -

Op de voormalige Gedempte Zuiderdokken wordt maandag gestart met de derde fase van de aanleg van het Zuidpark. Ondertussen zijn in het midden van het gebied leidingen zichtbaar. Die moeten het water uit de omliggende straten naar het park leiden.

Patrick Van de Perre

Nog twee lentes en het Zuidpark is volledig klaar. Tegen de lente van volgend jaar moet het middelste gebied, boven het Schippersdok, klaar zijn. De oplevering van het meest noordelijke deel, met ondergrondse parkeergarage, boven het Kooldok, is gepland voor het voorjaar van 2024.

Eerder werd in het uiterste zuiden van de Gedempte Zuiderdokken het gedeelte boven het Steendok al geopend. “Alles bij elkaar komen er 123 extra bomen en 30.000 nieuwe planten bij in het nieuwe park”, zegt de schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA).

Opvallend in het ontwerp van het park is de waterhuishouding. Passanten kunnen in het midden van het park, dat nu nog een werf is, de buizen zien liggen waarlangs het regenwater in de omliggende straten naar het park zal worden afgeleid.

Een simulatie laat de fontein in het midden van het Zuidpark zien. Het volledige park is klaar in de lente van 2024. ©  Tractebel ADR + Architects

Afgeleid hemelwater houdt park vochtig

“Bij het opgeleverde Steendok komt een collectieve hemelwateropvang met een capaciteit van anderhalf miljoen liter. Hier wordt, bij hevige regen, in de toekomst het water opgevangen om wateroverlast in de wijk te vermijden. Dat water wordt gebruikt voor de bevloeiing van het groen in het Zuidpark en de samentuinen”, legt Annick De Ridder uit.

De buffer voorziet ook water om de fonteinen van het park aan te vullen. Dat is nodig omdat het water van deze fonteinen gedeeltelijk verdampt. Verder wordt de buffer ook gebruikt om de wasstraat van de Stadsreiniging op de Scheldekaaien te bevoorraden.

‘Grijs water’ voor Nieuw Zuid

Een extraatje is dat het hemelwater in het bassin ook zal gefilterd worden tot ‘grijs water’, voor een nog te bouwen appartementencomplex op de kop van op Nieuw Zuid. ”Dat grijs water is geschikt om het toilet door te spoelen, schoon te maken of voor het gebruik van de wasmachine. Het zal Waterlink zijn dat hiervoor een circuit aanlegt”, zegt Annick De Ridder.

Daarnaast is er nog een aantal watergebonden projecten in het toekomstige park. Er komt onder meer een systeem dat de bomen bevloeit, putten voor regenwater en de tuinen en de grasweide doen dienst al waterbuffer.

“Aan de kant van de Waalsekaai wordt aan de rand een waterbassin aangelegd, die dienst zal doen als plek om te verpozen. Aan de ene zijde wordt het bassin afgeboord door een trappenpartij. Aan de andere kant komt oeverbeplanting”, aldus nog Annick De Ridder.

Aangeboden door onze partners