Burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) en Schepen van Klimaat Alex Goethals (CD&V) willen onder meer het gebruik van de fiets promoten bij hun medewerkers. © Ward Bosmans

Puurs-Sint-Amands neemt heel wat maatregelen om energie te besparen: “Doen we niets, dan betalen we 1 miljoen euro meer dan vorig jaar”

Puurs-Sint-Amands -

Niet alleen voor ons particulieren stijgen de energieprijzen, ook de openbare besturen kijken met een bang hart naar het effect van de komende winter. De gemeente Puurs-Sint-Amands neemt alvast een aantal preventieve energiemaatregelen om het verbruik te laten dalen.

Ward Bosmans

Volgens burgemeester Koen Van den Heuvel gaat maar liefst 3% van de gemeentelijke uitgaven van Puurs-Sint-Amands naar de betaling van gas- en elektriciteitsfacturen. “Dat is nu al 1% meer dan vorig jaar. Als we niets ondernemen, zullen we voor 2022 1 miljoen euro meer moeten betalen ten opzichte van 2021. Daarom willen we zo snel mogelijk een aantal acties ondernemen”, zegt hij.

Wie een afspraak heeft in een van de gebouwen van de gemeente doet maar beter een dikke trui aan. De verwarming wordt lager gezet in alle openbare gebouwen. Er wordt zelfs gekeken of elke ruimte wel moet verwarmd worden. De gemeente denkt er bijvoorbeeld aan om personeelsleden samen te brengen in een gemeenschappelijk lokaal. De bestaande radiatoren zullen zoveel mogelijk voorzien worden van een thermostatische kraan, waardoor de temperatuur per kamer nauwkeuriger kan geregeld worden. Om de gebouwen nog energiezuiniger te maken, wordt er voor een goede isolatie gezorgd. Waar mogelijk worden er zonnepanelen en warmtepompen geplaatst.

Woonzorgcentra moeten zuiniger

“We lieten een energiespecialist van Fluvius een energiezorgplan maken voor onze dertien grootste gebouwen”, vertelt schepen van Klimaat Alex Goethals (CD&V). “Die werden gescreend én kregen verbeterpunten. Daaruit bleek dat vooral onze woonzorgcentra energiezuiniger moeten worden.”

Ook de straatverlichting wordt aangepakt. Tussen 22.30u en 5.30u worden de lichten gedimd, ook op openbare gebouwen. De rest van de avond zullen ze minder intens branden. Verder wordt er ingezet op ledverlichting. 45% van de lampen zijn nu al leds.

Het wagenpark van de gemeenten schakelt langzaam maar zeker over van fossiele brandstoffen naar elektrische voertuigen. Waar mogelijk zullen medewerkers van de gemeente hun dienstverplaatsingen met de fiets doen. Er wordt ook bekeken of ze voor hun woon-werkverplaatsing een leasefiets kunnen krijgen.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio