©  AP

Bijna 100.000 Russen vluchten naar Kazachstan sinds mobilisatie: “We moeten voor hen zorgen en hun veiligheid garanderen”

Al bijna 100.000 Russen zijn naar buurland Kazachstan gereisd, sinds hun president Vladimir Poetin een gedeeltelijke mobilisatie in Rusland afkondigde. Volgens de autoriteiten heeft het land moeite om alle mensen op te vangen die de Russische mobilisatie in het buitenland willen ontlopen.

Bron: BELGA

Doordat alle extra Russen op zoek zijn naar onderdak, zouden veel Kazachse hotels en hostels zijn volgeboekt en zijn de huren in het land sterk gestegen. Sommige Kazachen roepen op de grens met Rusland tijdelijk te sluiten, maar dat is president Kassim-Jomart Tokajev niet van plan. “De meesten zijn gedwongen te vertrekken door de wanhopige situatie”, zei hij in een toespraak. “We moeten voor hen zorgen en hun veiligheid garanderen.”

LEES OOK. Grijpt Rusland stevig in tegen uittocht van rekruten? “Kan als een boemerang terugkeren in het gezicht van Poetin”

Meer dan 8.000 Russen kregen al een persoonlijk identificatienummer in Kazachstan, een voorwaarde voor registratie en het openen van bankrekeningen in het Centraal-Aziatische land. Sinds begin april hebben meer dan 93.000 Russische burgers een identificatienummer gekregen en meer dan 4.000 een verblijfsvergunning voor Kazachstan.

Tokajev gaat de situatie wel bespreken met Moskou. Zijn binnenlandminister heeft aangegeven de tijd te willen verkorten dat Russen zonder visum of paspoort in Kazachstan kunnen verblijven. Kazachstan en Rusland delen een grens van 7.600 kilometer, de op een na langste grens ter wereld. Er woont een grote Russische minderheid in de voormalige Sovjetstaat en het Russisch wordt er veel gesproken. Toch stelt Kazachstan zich terughoudend op als het gaat om de oorlog in Oekraïne.

LEES OOK. Van dokters omkopen tot arm breken: creativiteit van Russen die willen ontkomen aan mobilisatie kent geen grenzen

Door Poetins gedeeltelijke mobilisatie worden zowat 300.000 reservisten opgeroepen om mee te vechten tegen Oekraïne. Veel Russen vrezen dat dit pas het begin is en dat later veel meer dienstplichtigen zich aan het front moeten melden. Om dat te ontlopen reizen de Russen niet alleen naar Kazachstan. Ook andere landen, zoals Georgië en Finland melden een toenemend aantal Russen bij de grenzen.

Een groep Russen steken de grens over naar Georgië. ©  AP

Vastgoed

Jobs in de regio