© EVB

Kogel is door de kerk: eind 2023 verbinden fiets- en wandelbruggen over Dijle Bonheiden, Boortmeerbeek, Haacht en Keerbergen

Rijmenam, Haacht, Boortmeerbeek, Keerbergen -

Over ongeveer een jaar zullen twee fietsbruggen over de Dijle voor een rechtstreekse verbinding zorgen tussen Bonheiden, Boortmeerbeek, Haacht en Keerbergen. In de loop van september en oktober zullen de vier betrokken gemeenten en ook De Vlaamse Waterweg nv de gunning normaal gesproken goedkeuren. Aan het project hangt een prijskaartje vast van 1,2 miljoen euro, exclusief BTW.

Erik Van Eycken

Fietsers en voetgangers kunnen over een goed jaar vlotjes pendelen tussen Bonheiden, Boortmeerbeek, Haacht en Keerbergen. Om de trajecten, bijvoorbeeld van centrum Bonheiden naar Don Bosco in Haacht af te leggen, moet momenteel een eind worden omgereden. Daar komt dus verandering in. Het project staat al jaren in de steigers, nu komt er schot in de zaak. “De werken op het terrein starten midden volgend jaar, al zullen de laswerken voor de brug in het atelier van de aannemer vroeger starten”, zegt Sander Belmans van De Vlaamse Waterweg. De eerste brug wordt geplaatst tussen de Broekstraat-Dijleweg in Rijmenam en Ravestein in Boortmeerbeek. De andere komt er tussen de Binnenbeekweg in Haacht en de Dijlestraat in Keerbergen. “Met de aanleg van de twee bruggen krijgen voetgangers en fietsers er heel wat praktische fiets- en wandelverbindingen bij.”

De fiets- en voegangersbrug in Tremelo werd al eerder gebouwd. © Vlaamse Waterweg nv

Samenwerkingsovereenkomst

Ruim anderhalf jaar geleden tekenden de vier betrokken gemeentes een samenwerkingsovereenkomst, waarbij ze samen de helft van het investeringsbedrag voor hun rekening nemen. De Vlaamse Waterweg nv komt tegemoet voor de andere helft, met ondersteuning van het corona-relancefonds. Het prijskaartje voor de twee bruggen bedraagt circa 1,2 miljoen euro, exclusief BTW.

Don Bosco Haacht wordt makkelijk bereikbaar voor studenten uit Bonheiden. © Erik Van Eycken

Functionele verbindingen

In het najaar van 2023 staat de officiële opening gepland. “Met de aanleg van de bruggen over de Dijle komen er in de regio heel wat recreatieve en functionele verbindingen bij, zeker omdat de bestaande bruggen naar de overkant zich op een stevige rijafstand bevinden. Zo worden onder andere verschillende scholen in de regio beter bereikbaar, maar ook de verschillende natuurgebieden in het beschermd natuurpark Rivierenland. Het is een boost voor het fietsverkeer in de regio”, legt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) uit. “Wat de bouwstijl betreft, kun je de nieuwe bruggen vergelijken met de bestaande fietsbruggen over de Dijle in Tremelo en Werchter, al krijgen ze elk een eigen kleurenpalet.”

De brug in Keerbergen komt langs de Dijlestraat. © Erik Van Eycken

Sigmaplan

De bruggen passen ook binnen de werken van het Sigmaplan voor meer waterveiligheid en meer natuurontwikkeling in Vlaanderen. “In Pikhaken langs de Dijle, tegenover de dorpskern van Rijmenam, is een waardevol wetland in de maak. Op termijn volgt de aanleg van twee gecontroleerde overstromingsgebieden: Rijmenam en Hollaken-Hoogdonk. Zo krijgt de natuur in de regio een stevige duw in de rug. Tegen de tijd van afwerking ontsluiten de bruggen en de bijhorende fiets- en wandelwegen het grondgebied van de betreffende gemeenten als een erg aantrekkelijke bestemming voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers”, besluit Sander Belmans.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio