Voor haar werk Krantenkoppen ging Myriem aan de slag met 15.000 kranten. © rr 

Woordkunstenares-advocate Myriem (27) maakt poëtische kunstinstallatie met 15.000 gazetten: “Overvloed aan tegenstrijdige informatie aankaarten”

Antwerpen -

Beroepshalve is ze advocate, daarbuiten giet de 27-jarige Myriem El-Kaddouri haar gedachten in poëzie, die ze geregeld op Instagram deelt. Komend weekend opent het pop-upmuseum rond circulaire economie Muce de deuren in de Huidevettersstraat. Voor die gelegenheid maakte El-Kaddouri in samenwerking met Mediahuis de poëtische kranteninstallatie Krantenkoppen. “Toen ik de gazetten begon op te stapelen, besefte ik waarom ik er geen meer lees. Ik word moedeloos van al die krantenkoppen.”

Tess Jacobs

Sinds 2018 deelt Myriem El-Kaddouri haar gedichten op Instagram. “Van kindsbeen af ben ik al creatief bezig. De laatste tijd uit zich dat vooral in het schrijven van poëzie, opiniestukken en quotes. Ik zet ze online om poëzie toegankelijker te maken voor iedereen”, zegt El-Kaddouri. “De boodschap is er pas als de lezer ze geïnterpreteerd heeft. Ik wil problemen aankaarten, zonder daar per se een oplossing voor te bieden en zo de lezer aan het denken zetten.”

Op vraag van Nina Maat – de jonge kracht achter het pop-upmuseum Muce – en in samenwerking met Mediahuis, maakte El-Kaddouri de poëtische kranteninstallatie Krantenkoppen. “Nina vroeg me via Instagram of ik woordkunstenaar van Muce wou worden. Dat sprak me meteen aan”, zegt El-Kaddouri. “Toen ik de gazetten begon op te stapelen, besefte ik meteen waarom ik er geen meer lees. Ik word moedeloos van al die krantenkoppen”, zegt de advocate.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“De vraag hoe ik een goed mens kan zijn in verhouding met mezelf, met de ander en tegenover de wereld, houdt me dagelijks bezig”, zegt El-Kaddouri. “Ik probeer dus altijd open te staan voor nieuwe informatie en inzichten om te groeien. Het moeilijke is niet dat er een gebrek zou zijn aan tips en theorieën, maar net dat er een overvloed is aan informatie, die dan vaak ook tegenstrijdig is.”

Het gedicht over informatiestromen in het kader van milieu en duurzaamheid wordt onderbouwd door een kunstinstallatie. “Mediahuis heeft me 15.000 gazetten aangeleverd, waarmee ik een kranteninstallatie in elkaar heb gestoken die mijn woorden visueel onderbouwt”, zegt de woordkunstenares. “Mijn creativiteit hangt samen met analytisch denken. Een troef die ik zowel als advocate en als kunstenares kan uitspelen. Kunst is daar een mooie uitlaatklep voor.”

Wie de installatie van Myriem wil bewonderen, kan dat de hele maand oktober doen in het pop-upmuseum voor circulaire economie Muce in de Huidevettersstraat 55, dat zaterdag 1 oktober feestelijk de deuren opent.

www.muce.be en @elkaddouri.myriem op Instagram.

MEER OVER Jong in Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio