© RTV

Vernieuwde modelwoning is voorbeeld voor wijkrenovatie Egelsvennen: “Radiatoren maken plaats voor vloerverwarming”

Mol -

De Molse Bouwmaatschappij wil in totaal 94 woningen in de sociale woonwijk Egelsvennen in Mol energiezuiniger en duurzamer maken. In een eerste fase worden 33 woningen gerenoveerd. Een modelwoning die dinsdag werd voorgesteld toont hoe die renovatie verloopt met behoud van de erfgoedwaarde van de wijk.

TOMMY MAES

LEES OOK. Op bezoek in Egelsvennen, de mooiste wijk van België in 1973: “Als ze niet oppassen, wordt het hier écht een sociale woonwijk”

Egelsvennen is een sociale woonwijk die tussen 1968 en 1980 is gebouwd in het Molse gehucht Achterbos en midden in het groen ligt. Van de ongeveer 150 woningen worden er zo’n 90 verhuurd door de Molse Bouwmaatschappij, terwijl de overige woningen privé-eigendom zijn.

In 1973 werd Egelsvennen zelfs gekroond tot mooiste wijk van België. Ondertussen is de vijftig jaar oude wijk met erfgoedwaarde toe aan renovatie en verduurzaming. Zo zijn de woningen bijvoorbeeld onvoldoende geïsoleerd en voldoen ze niet meer aan de hedendaagse comforteisen.

De wijk Egelsvennen werd in 1973 gekroond tot mooiste wijk van België en heeft nog altijd een erfgoedwaarde. © Tommy Maes

Om de wijk via renovatie duurzamer en energiezuiniger te maken met behoud van de erfgoedwaarde, zijn de Molse Bouwmaatschappij, de gemeente Mol, AR-TUR platform voor architectuur en ruimte, Stuifzand en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) gestart met het participatieproject Wijkmotor.

Zo wil de Molse Bouwmaatschappij in de loop van 2023 starten met de renovatie van in totaal 94 sociale huurwoningen. Om te laten zien en zelf te ontdekken hoe zo’n renovatie verloopt, werd al een gelijkvloerse woning gerenoveerd. Die modelwoning werd dinsdag voorgesteld aan de bewoners en andere geïnteresseerden.

“Zo hebben we tegen de oorspronkelijke buitenmuur een nieuwe muur gebouwd”, vertelt directeur Erik Schoofs van de Molse Bouwmaatschappij. “De oorspronkelijke buitenmuur fungeert zo als extra isolatielaag. Daarnaast hebben we onder meer de ramen vernieuwd en de centrale verwarmingsketel vervangen door een hybride CV-installatie die een wandketel combineert met een warmtepomp. De radiatoren maakten plaats voor vloerverwarming. Om het comfort van de bewoners te verbeteren, hebben we de badkamer ruimer gemaakt. Met de renovatie maken we de woningen energiezuiniger en duurzamer, terwijl het oorspronkelijke uitzicht zo goed als behouden blijft.”

Erik Schoofs van de Molse Bouwmaatschappij toont de aanpassingen aan de modelwoning. © Tommy Maes

De renovatie van de sociale huurwoningen verloopt in drie fases. “In de eerste fase willen we 33 van de 94 woningen renoveren”, zegt Erik Schoofs. “We hopen na de bouwvakantie te starten met de eerste fase en hopen die tegen 2025 te hebben afgerond. De bewoners verhuizen tijdens de renovatiewerken tijdelijk naar een andere woning. De komende maanden onderzoeken we nog hoe we de renovatietechnieken die we voor de modelwoning hebben gebruikt, ook toepassen in de woningen met twee verdiepingen.”

Ondertussen werken de partners verder aan een masterplan dat naast de sociale huurders ook de bewoners die eigenaar zijn van hun woning betrekt bij de renovatie. “Een aantal bewoners heeft al op eigen houtje een renovatie gedaan, wat uiteraard goed nieuws is. Maar we willen ook andere eigenaars de kans geven om hun woning mee te renoveren”, zegt schepen van Sociaal Woonbeleid Lotte Vreys (CD&V). “Daarom blijven we met de diverse partners in het project Wijkmotor zoeken naar een manier hoe we dat kunnen realiseren en dat de renovatie ook betaalbaar is voor de eigenaars.”

Culturele vereniging AR-TUR was mee betrokken aan het participatieproject Wijkmotor. “Deze modelwoning laat zien hoe je een woonwijk weer klaarmaakt voor de toekomst, maar tegelijk ook het historisch uitzicht blijft behouden”, zegt Edith Wouters van AR-TUR. “Niet alleen voor de wijk Egelsvennen zelf is het een voorbeeld, maar ook voor andere wijkrenovatieprojecten in België.”

 ©  Tommy Maes

  

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio