Joris J. Peeters. ©  emm-design

Zoerselse auteur, muzikant en theatermaker Joris J. Peeters komt met theatersolo en eerste Nederlandstalige single ‘Ik ben spiegelbol’

Zoersel -

Van 1 tot 10 oktober is het de tiendaagse van de geestelijke gezondheid. Auteur, muzikant en theatermaker Joris J. Peeters (48) uit Zoersel maakte met Ik ben Spiegelbol een muzikale theatersolo die aansluit bij het thema.

Kristin Matthyssen

“Tijdens de voorstelling deel ik met mijn publiek het geheim om om te gaan met de stemmetjes in je hoofd die je bang en onzeker maken, die je zeggen dat je niet goed bezig bent”, zegt Joris. Naast het theaterstuk stelt hij op 30 september zijn eerste Nederlandstalige single voor. Die heeft dezelfde titel als z’n voorstelling: Ik ben Spiegelbol. Dat nummer brengt hij ook live tijdens de voorstelling.

Waarover gaat Ik ben Spiegelbol? “Ken je dat? De stemmetjes in je hoofd die je zeggen dat je niet goed bezig bent, die je bang en onzeker maken? Tijdens de muzikale theatersolo deel ik met het publiek het geheim om met die saboteurs – met die deelpersoonlijkheden – om te gaan. De vraag is: zijn het wel saboteurs? Wat is hun intentie? Je zal er versteld van staan.”

Om welke reden maakte Joris Peeters die voorstelling? “Ik hoor nogal vaak van mensen: wat heeft het nog voor zin? Heeft het nog wel zin? Het is oké om je eens niet goed te voelen. Maar de laatste jaren staan de geestelijke gezondheid en veerkracht van veel jongeren en volwassenen onder druk. Ze kraken zelfs. De voorstelling is voor een publiek van 16 tot 96 jaar. De verhalen en muziek zijn zo herkenbaar dat die hen hopelijk zal inspireren, ontroeren en ontspannen. Het gaat van de eerste kus tot de eerste verliefdheid en afscheidnemen. Thema’s waarin iedereen zich wel op de een of andere manier herkent. Het thema geestelijke gezondheid komt eerder in de achtergrond aan bod. Ik stel vast dat het publiek tijdens een voorstelling lacht, maar ook een traan laat. Elke emotie heeft een reden, en mag er daarom zijn.”

 ©  emm-design

Aanvankelijk wilde Joris Peeters tijdens Ik ben Spiegelbol zijn Engelstalige nummers spelen. “Tot mensen me vroegen waarom ik wel in het Nederlands verhalen schrijf, maar geen Nederlandstalige muziek breng. Eerlijk? Ik dacht lang dat ik dat niet kon. Ik vond m’n Nederlandstalige liedteksten niet goed. Totdat ik tijdens een schrijfweekend tegen mezelf zei: kom, probeer om een Nederlandstalig nummer te schrijven en laat gebeuren wat er gebeurt. En zo ontstond enkele weken later het lied Ik ben Spiegelbol. Dat vind je vanaf 30 september op al je favoriete muziekplatformen en op YouTube.”

Tinnitus

Vroeger speelde hij vooral blues-, rock- en singer-songwritermuziek, met af en toe scheurende gitaren. “Doordat ik tinnitus heb, kan ik jammer genoeg niet lang meer rammen op m’n gitaar. Nu is m’n muziek Nederlandstalig met soundscapes. Dat betekent dat de muziek en de sfeer traag opbouwen, zo ook in Ik ben Spiegelbol. Ik hou van die traagheid.”

Peeters nam Ik ben Spiegelbol op in Studio Jezus. Dat is de opnamestudio van Pascal Deweze, geen onbekende in de muziekwereld. Hij werkte samen met Sukilove, Metal Molly, Broken Glass Heroes en heel wat andere bands. Deweze produceerde platen van Het Zesde Metaal, Wardrobe en Meuris. “Het was heel fijn samenwerken met hem. Samen vonden we de sound die past bij mij en m’n muziek.”

7 oktober - de Singer Rijkevorsel

20 oktober - Bibliotheek Zoersel

21 oktober - cultuurcentrum Baarle

27 oktober - theater Het Klokhuis Antwerpen

Meer data volgen en vind je op wijzijnjoris.be of via sociale media: Joris J. Peeters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners