©  Greg Allen/Invision/AP

Zangeres Shakira voor rechter gedaagd in Spanje vanwege belastingfraude

De Colombiaanse popster Shakira zal binnenkort in een rechtbank in Spanje terechtstaan voor belastingfraude. De precieze datum is nog niet bekend. Dat hebben de gerechtelijke autoriteiten dinsdag bekendgemaakt.

Bron: BELGA, De Telegraaf

Eind juli kondigde het Spaanse Openbaar Ministerie aan dat het een gevangenisstraf van meer dan acht jaar zou eisen tegen de zangeres vanwege belastingontduiking.

Volgens de aanklagers heeft Shakira met een netwerk van zeker veertien ondernemingen inkomsten voor de Spaanse belastingdienst verborgen gehouden. De popster zou tussen 2012 en 2014 meer dan de helft van elk jaar in Spanje hebben verbleven. Het ging om een inkomstenbelasting van 14,5 miljoen euro die ze niet zou hebben betaald.

De 45-jarige zangeres zegt dat ze onschuldig is en weigerde eind juni een minnelijke schikking te aanvaarden. Ze zei toen dat ze een proces verkiest. De ster voerde ook aan dat ze al 17,2 miljoen euro aan de Spaanse belastingdienst had betaald en dus niets meer verschuldigd was.

Volgens het parket woonde Shakira sinds 2011, toen bekend raakte dat ze een relatie had met Barcelona-voetballer Gerald Piqué, in Spanje, maar behield ze tot 2015 haar fiscale woonplaats op de Bahama’s. Die eilanden staan bekend als belastingparadijs. Volgens de aanklagers heeft de zangeres inderdaad ooit een huis gekocht op de Bahama’s, maar is ze daar in de betreffende belastingjaren geen dag geweest.

Pandora Papers

De naam van Shakira wordt ook genoemd in de Pandora Papers, een uitgebreid onderzoek dat eind 2021 werd gepubliceerd door het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) en waaraan in België Knack, De Tijd en Le Soir meewerkten. In het onderzoek worden honderden persoonlijkheden ervan beschuldigd activa te hebben verborgen in offshorebedrijven, voornamelijk met het oog op belastingontduiking.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER