Britse inlichtingendiensten: “Poetin wil Oekraïense gebieden mogelijk vrijdag officieel inlijven”

Het Britse ministerie van Defensie denkt dat de Russische president Vladimir Poetin mogelijk vrijdag de toetreding van de bezette Oekraïense gebieden tot Rusland zal aankondigen. Die dag spreekt hij in Moskou beide kamers van het Russische parlement toe.

jvhBron: BELGA

In de bezette delen van de Oekraïense regio’s Donetsk, Loegansk, Cherson, en Zaporizja vinden tot en met dinsdag referenda plaats over de vraag of de regio’s zich bij Rusland moeten voegen. Uit meerdere plaatsen komen meldingen van stemmen onder dwang. Oekraïne en het Westen spreken van schijnreferenda.

Het Britse ministerie denkt dat Russische leiders “vrijwel zeker” hopen dat de aankondiging van de inlijving wordt gezien als rechtvaardiging van de oorlog in Oekraïne en patriottische steun voor de “speciale militaire operatie” zal versterken. De Britten schrijven op basis van inlichtingen dat dit streven zal worden ondermijnd door de recente tegenslagen voor Rusland in Oekraïne en de gedeeltelijke mobilisatie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vastgoed

Jobs in de regio