Boze landbouwers blokkeerden tijdens de gemeenteraad van augustus de Vrijheid ter hoogte van het stadhuis. © Ronny van den Ackerveken

Stad trekt voorwaardelijk positief advies over stikstofplan weer in

Hoogstraten -

De Hoogstraatse landbouwsector en oppositiepartij CD&V hebben hun slag thuisgehaald. Het college van burgemeester en schepenen heeft aan de Vlaamse regering laten weten dat het voorwaardelijk positief advies over het stikstofplan wordt ingetrokken. “Het algemeen belang eiste deze beslissing.”

Ronny van den Ackerveken

Op de gemeenteraad van eind augustus werd flink gedebatteerd over het voorwaardelijk positief advies dat het schepencollege gaf over het Vlaamse stikstofplan. CD&V diende een amendement in om het advies te verwerpen, maar dat werd weggestemd. Voor het stadhuis blokkeerden die avond honderden boze landbouwers de Vrijheid om hun ongenoegen over het positief advies te uiten. Burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft) sprak hen na de gemeenteraad toe en beloofde in overleg te gaan met de sector. Een week na de gemeenteraad van augustus vroeg ook de fractie Hoogstraten Leeft om het positief advies in te trekken. Op de gemeenteraad maandag had CD&V een agendapunt toegevoegd om te vragen of het schepencollege al een beslissing genomen heeft.

“Er zijn gesprekken met de landbouwers geweest”, antwoordde Marc Van Aperen. “In de zitting van 15 september hebben we in het college van burgemeester en schepenen beslist om het voorwaardelijk positief advies in te trekken. Het algemeen belang eiste dit. We willen nog steeds tot een gerichte oplossing komen voor het stikstofprobleem. De beslissing van het schepencollege is naar het departement Leefmilieu van de Vlaams regering gestuurd. De gemeenteraad was niet het juiste forum om het dossier te herbekijken.”

Beleid van vroeger

Oppositiepartij Anders ging niet akkoord met de beslissing van het schepencollege. “Hoogstraten is een landbouwgemeente, maar een deel van de bevolking is niet actief in die sector”, aldus Anders-raadslid Fons Jacobs. “Er zijn ook heel wat natuurgebieden in Hoogstraten. De landbouw steunt op een beleid van vroeger, dat is gevoerd door de grootste agrarische leverancier en haar politieke vertegenwoordigers. Dat het schepencollege een eerder genomen besluit weer intrekt, lijkt ons geen goede zaak. In de toekomst kan dit als argument gebruikt worden door anderen die het niet eens zijn met een beslissing van het stadsbestuur.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio