De maquette is tot en met 4 oktober te bewonderen in de exporuimte van De Kruierie. © Tommy Maes

De bijzondere maquette is tot en met 4 oktober te bewonderen in de exporuimte van De Kruierie. © Tommy Maes

 © Tommy Maes

 © Tommy Maes

 © Tommy Maes

1 / 5
thumbnail: De maquette is tot en met 4 oktober te bewonderen in de exporuimte van De Kruierie. 
thumbnail: De bijzondere maquette is tot en met 4 oktober te bewonderen in de exporuimte van De Kruierie. 
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Gemeente figureert in surrealistische maquette voor tentoonstelling ‘Dorpelijkheid’

Balen -

In de exporuimte van VC De Kruierie kun je tot en met dinsdag 4 oktober de indrukwekkende maquette van de tentoonstelling ‘Dorpelijkheid’ ontdekken. Verschillende Balenaars en Balense gebouwen figureren in het kunstwerk.

In opdracht van Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs gingen enkele kunstenaars vorig jaar aan de slag voor de tentoonstelling ‘Dorpelijkheid’ die tot eind april plaatsvond in het atelier van de bouwmeester in Brussel. Voor een van de kunstwerken deden ze ook inspiratie op in Balen.

Beeldende kunstenaars Mark Luyten en Thomas Verstraeten zakten in de loop van vorig jaar af naar Balen waar ze verschillende foto’s maakte van zowel inwoners als van een aantal gebouwen. Op basis van de foto’s maakten ze een indrukwekkende maquette. Zo is het geen natuurgetrouwe kopie van het Balense dorpszicht, maar eerder een surrealistisch droombeeld ervan.

“Het idee achter de maquette is dat er een Zomeracademie plaatsvindt pal in het centrum van Balen”, vertelt Leen Tielemans, diensthoofd Vrije Tijd in Balen. “Het gaat om een groots opgezette kunstenwerkplaats die voor een korte periode de gemeente inpalmt en reorganiseert. Daardoor komen verschillende gebouwen in Balen bovenop elkaar te staan. In de maquette figureren ook diverse inwoners van Balen. Er werden van hen foto’s gemaakt die dan heel klein zijn afgedrukt en uitgeknipt.”

De maquette maakte deel uit van de grotere tentoonstelling die tot eind april in Brussel liep, maar nu tijdelijk in Balen is te zien. Tot en met dinsdag 4 oktober kun je de maquette bewonderen in de exporuimte van VC De Kruierie. Dat kan tijdens de openingsuren van het vrijetijdscentrum. Toegang is gratis.  (mto)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio