Themabeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

4.000 heftruckchauffeurs gezocht: Adecco start virtual reality-opleiding

In België staan momenteel 4.000 vacatures voor heftruckchauffeur open. Om die in te vullen start Adecco, de grootste uitzendgroep ter wereld, in ons land een pilootproject met drie grote, mobiele virtual reality-simulatoren. De ambitie is om jaarlijks meer dan 400 heftruckers en orderpickers op te leiden.

jvhBron: BELGA

Voor de 4.000 openstaande vacatures voor heftruckchauffeur solliciteren per job amper twee kandidaten, vaak zonder de juiste opleiding. Bedrijven krijgen ze steeds moeilijker ingevuld. Voor de klassieke opleidingen haken veel kandidaten ook af omdat ze niet toegankelijk of aantrekkelijk genoeg zijn. Daarom helpt Adecco met het nieuwe mobiele opleidingscentrum bedrijven zelf kandidaten opleiden op de werkvloer.

Virtuele simulatie helpt

“Bedrijven kunnen niet zomaar hun magazijnruimtes leeg maken om toekomstige heftruckchauffeurs te laten oefenen”, zegt Michel Gelders, opleidingsmanager van Adecco Global. “Met de virtuele simulatoren simuleren we heel wat potentiële risico’s op incidenten en ongevallen die zich in de echte realiteit voordoen. De technologie staat ons toe om mensen sneller en kwalitatiever op te leiden.”

De drie VR/AR-simulatoren - AR staat voor augmented reality, zoals bij de game Pokémon GO - laten bedrijven toe om de lessen volledig aan te passen aan de omgeving waarin de kandidaten terecht zullen komen. “Met de VR-bril zitten ze meteen in het magazijn van hun toekomstige werkgever”, aldus Jan Dekeyser, CEO van Adecco BeLux. “Heftruckchauffeurs in spe zien en voelen bijvoorbeeld de lading en merken wanneer ze ergens tegen rijden. Op die manier versnellen we de inburgering op de werkvloer na de opleiding.”

400 per jaar

Adecco wil in 2022 al 200 chauffeurs klaarstomen voor onze arbeidsmarkt, en vanaf 2023 minstens 400 per jaar. Na het pilootproject in België zal de VR-opleiding worden uitgerold in de rest van de wereld.

Vastgoed

Jobs in de regio