Vooruit-fractieleider Hicham El Mzairh herhaalt dat zijn partij tegen de tunnel op de Scheldekaaien is. © Joris Herregods

Vooruit blijft tegen tunnel Scheldekaaien, maar steunt motie tegen dit plan niet

Antwerpen -

Groen kreeg geen steun van meerderheidspartij Vooruit voor de motie om het plan tot een ondertunneling van de Scheldekaaien op te bergen. Opmerkelijk, want de Vooruit-schepenen hadden met de steun van hun partij in het schepencollege dit punt niet gesteund. “De mening van de schepenen wordt hier als voetveeg weggesmeten”, zegt Groen-gemeenteraadslid Wouter Van Besien.

Sacha Van Wiele

De oppositie wenste op de Antwerpse gemeenteraad duidelijkheid over het standpunt van Vooruit over het plan rond de tunnel op de Scheldekaaien. Groen poogde die te krijgen met een motie. De Vooruit-schepenen Jinnih Beels en Karim Bachar hadden zich in het schepencollege in juli onthouden bij dit plan. Tom Meeuws (Vooruit) stemde zelfs tegen. In een interview zei hij dat deze tunnel van de Scheldekaaien een expresweg zou maken.

De oppositiepartijen wensten hierover duidelijkheid. Groen, PVDA en CD&V zien zo’n tunnel op de Scheldekaaien niet zitten. Wouter Van Besien legde een motie voor waarin wordt gevraagd om dit plan van de tafel te halen. Hij richtte zich naar Vooruit en N-VA.

Wouter Van Besien. © Joris Herregods

“Vooruit is tegen dit plan, dus ik roep de Vooruit-collega’s op om hun overtuiging te volgen en deze motie te steunen”, zegt Van Besien. “Trek een streep in het zand. Als u dat niet doet, dan zal u in de toekomst weer als minderheidspartner binnen deze coalitie worden weggestemd. Maak hier een coalitiezaak van. Aan de collega’s van N-VA vraag ik om niet koppig te zijn. Er is voor deze tunnel geen democratische meerderheid.”

Sam Voeten (CD&V) steunt net als Mie Branders (PVDA) deze motie.

Antwerps fractieleider Sam Van Rooy (Vlaams Belang) is wel voor de tunnel op de Scheldekaaien, maar wees ook op de onenigheid binnen de coalitie.

“Er gaapt alweer een duidelijke kloof tussen de N-VA enerzijds en de socialistische bestuurspartner anderzijds”, zegt Van Rooy. “Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) stelde dat Vooruit ‘twijfels’ heeft, terwijl coalitiepartner Vooruit zelf zegt ronduit tegen de ondertunneling te zijn. Wat is het nu?”

Standpunt

Daarna werd volop richting Vooruit-fractieleider Hicham El Mzairh gekeken. Hij reageerde kort. “Er zijn véél redenen om de Scheldekaaien niet te onder tunnelen ter hoogte van de Suikerrui. Dat leren we uit de haalbaarheidsstudies. Dat is het standpunt van onze partij en dat standpunt zullen we blijven vertolken in het schepencollege. Op deze gemeenteraad ligt vanavond niets inhoudelijk voor. Geen nieuwe studies. Geen adviezen. En al zeker geen besluitvorming. Daarom zullen wij vanavond de motie van Groen dan ook niet steunen”, zegt El Mzairh.

Dit zorgde voor verbazing op de oppositiebanken. “Ik kan alleen vaststellen dat het debat nog alleen in het schepencollege wordt gevoerd”, zegt Van Besien. “Ik begrijp het strategisch verhaal niet. De mening van de Vooruit-schepenen worden hier zomaar weggesmeten alsof het een voetveeg is.”

Dit vond ook Voeten. “Dat het debat niet in de gemeenteraad wordt gevoerd, maar alleen in het schepencollege is geen vertegenwoordiging van de Antwerpenaar”, zegt de CD&V-er.

De motie van Groen wordt met 31 nee-stemmen tegen 16 ja en een onthouding afgewezen. De onthouding kwam wel van Vooruit-gemeenteraadslid Güler Turan.

 

MEER OVER Politiek Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio