© ATV

Drugsdebat op gemeenteraad met veel verwijten: “Geweldsescalatie is bijzonder onrustwekkend, maar ze was voorspeld”

Antwerpen -

Het drugsdebat in de gemeenteraad leverde maandagavond geen nieuwe inzichten op. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wordt door de oppositie een gebrek aan daadkracht en samenwerking met andere overheden verweten. De burgemeester verwijt de oppositie op zijn beurt een gebrek aan dossierkennis en laks beleid van de federale overheid.

Patrick Van de Perre

“De war on drugs wordt gevochten met een verdeeld leger. Hoe kan je die in Antwerpen winnen als een deel van het schepencollege openlijk pleit voor legalisering? En hoe geloofwaardig is het als de burgemeester altijd opnieuw naar het gebrek aan steun van de federale regering wijst? Die inderdaad te beperkte steun is een zwak excuus om je eigen falen te verklaren”, opende Filip Dewinter (VB) het debat.

Het was de te verwachten kritiek en ook de overige oppositiepartijen in de gemeenteraad tapten uit het bekende vaatje. “U investeerde fors in veiligheid met onder andere operatie Nachtwacht en lag mee aan de basis van het stroomplan in de strijd tegen de drugsmaffia. Maar u hebt ook de nabijheidspolitie afgebouwd en daarmee de voeling in de wijken”, aldus Nahima Lanjri (CD&V). De fractievoorzitter verweet Bart De Wever een gebrek aan bereidheid om met de federale regering samen te werken. “Uw kritiek dat die regering niets doet, is pertinent onwaar.”

Peter Mertens (PVDA) hekelde vooral de besparingen van de vorige regeringen op het afbouwen van personeel in de openbare diensten. “En dat zien we nu ook in de strijd tegen de drugscriminaliteit. In die strijd is het ook van belang om het geld te volgen. Dat kan door het bankgeheim op te heffen. Anders komen we niet verder dan het oppakken van kleine garnalen.”

Verder pleitte ook Peter Mertens voor drugspreventie en investeren in kwetsbare jongeren. “Geen aanpak van drugs zonder de sociale aanpak van kwetsbare jongeren.”

“Gebrekkige dossierkennis”

Koen Laenens (N-VA) bood uiteraard weerwerk en wees erop dat het college met de middelen die het heeft wel degelijk grote inspanningen doet om de drugscriminaliteit aan te pakken. “Er is een goede samenwerking met de verschillende diensten. Ook met de federale, zoals de douane. Dat belet niet dat de federale regering zich bezondigt aan schuldig verzuim.”

Ondertussen blijft de N-VA, en ook dat is geen verrassing, tegen de “legalisering van deze chemische rommel”. Burgemeester Bart De Wever op zijn beurt, verweet een aantal oppositieleden een gebrek aan dossierkennis.

“Vorige week in een besloten commissie stonden de neuzen grotendeels in dezelfde richting, nu op de openbare zitting vervalt iedereen opnieuw in zijn politieke spel. Opnieuw wordt de nabijheidspolitie erbij gehaald, terwijl we ondertussen weten dat driekwart van de gearresteerde daders van drugsgerelateerde aanslagen uit Nederland komt.”

Op naar meer dan duizend arrestanten

Bart De Wever drukte er opnieuw op dat de situatie in Antwerpen ernstig is. “Laat daarover vooral geen misverstand verstaan. Alleen al dit jaar zullen er meer dan duizend mensen gearresteerd zijn of worden voor drugsgerelateerde feiten.”

De Wever sprak ook zijn steun uit voor minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld), na de op hem verijdelde ontvoeringspoging. “De geweldsescalatie is bijzonder onrustwekkend, maar ze was voorspeld.”

Het betoog van de burgemeester maakte weinig indruk op de oppositie. “Ik hoor allerlei argumenten, maar niet hoe we de drugproblematiek fundamenteel gaan aanpakken. Wat ik wel hoor is dat Vooruit openlijk pleit voor legalisering. Terwijl iedereen zich meer dan ooit moet uitspreken tegen drugs”, repliceerde Filip Dewinter.

Ook Karen Maes was niet overtuigd. “Mensen in de wijken weten niet tot wie ze zich moeten wenden om zaken aan te kaarten. De wijkpolitie is te vaak afwezig. En u, burgemeester, speelt in dit verhaal vooral partijvoorzitter en niet burgemeester.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Drugs