©  AFP

Klokkenluider Edward Snowden krijgt Russische nationaliteit

De voormalige Amerikaanse CIA-medewerker en klokkenluider Edward Snowden krijgt het Russische staatsburgerschap na een nieuw decreet van de Russische president Vladimir Poetin dat maandag werd gepubliceerd. De 39-jarige Amerikaan vluchtte naar Rusland nadat hij geheime informatie over de Amerikaanse geheime dienst (NSA) lekte aan de media.

Bron: BELGA

Snowden is een voormalige werknemer van de Amerikaanse inlichtingendiensten CIA en NSA. In 2013 lekte hij geheime informatie over grootschalige dataverzameling door de NSA aan de media.

LEES OOK. Exclusief gesprek met klokkenluider Edward Snowden in Bozar

In juni 2013 vaardigde de Verenigde Staten een arrestatiebevel uit tegen Snowden wegens spionage. De nu 39-jarige Amerikaan vluchtte naar Rusland, waar hij sindsdien woont. Hij kreeg er eerder al een permanente verblijfsstatus.

Zijn naam verscheen in een decreet naast die van tientallen andere personen aan wie het Russische staatsburgerschap is toegekend. De tekst werd maandag gepubliceerd op de website van de Russische regering.

LEES OOK. Waarom gebruikers berichtendienst WhatsApp massaal inruilen voor Signal

Volgens zijn advocaat Anatoli Koetsjerena komt Snowden niet in aanmerking voor de gedeeltelijke mobilisatie die Poetin heeft afgekondigd. De klokkenluider “heeft immers niet in het Russische leger gediend en maakt geen deel uit van de reservisten.”

Vastgoed

Jobs in de regio