Luc Vanheuckelom uit Kasterlee hoopt zaterdag opnieuw de zwaarste pompoen van België te kunnen afleveren. © BERT DE DEKEN

Pompoenkweker Luc Vanheuckelom wil weer de zwaarste hebben: “Ik hoop op een gewicht van 1.000 kilo”

Kasterlee -

De drukke pompoenmaand oktober gaat zaterdag meteen van start met het Belgisch kampioenschap Pompoenwegen. Luc Vanheuckelom uit Kasterlee hoopt zijn Belgische titel van 2021 te kunnen verlengen. Voorbije zaterdag leverde hij op het Nederlands kampioenschap alvast de zwaarste pompoen af. En hij heeft voor het kampioenschap in eigen gemeente nog een andere kanjer klaarliggen. “Ik hoop de 1.000 kilo te halen”, zegt Luc Vanheuckelom.

Bart Van den Langenbergh

Pompoenen zijn al jaren het uithangbord van Kasterlee en dit jaar is dat zeker niet anders. In oktober barst de pompoengekte weer in alle hevigheid los. Al op zaterdag 1 oktober pakt het Pompoenengenootschap van Kasterlee uit met het Belgisch kampioenschap Pompoenwegen in de ruiterhal langs de Boekweitbaan.

Vorig jaar sprong de wereldprestatie van pompoenkweker Mario Vangeel uit Kasterlee in de kijker. De fervente teler leverde een joekel van 1.106,5 kilo af, wat aardig in de buurt kwam van de zwaarste pompoen ter wereld met een gewicht van 1.226 kilo. Dit jaar loopt het zo’n vaart niet met de pompoenen van Mario Vangeel.

Zwaarste in Nederland

De kennersogen zijn nu onder meer gericht op de pompoenen van Luc Vanheuckelom (57), zelf ook al jaren lid van het Pompoenengenootschap. Vorig jaar sleepte hij met een pompoen van 922,5 kilo de hoofdvogel af op het Belgisch kampioenschap pompoenwegen in eigen dorp. Ook dit jaar valt de oogst letterlijk en figuurlijk reuzegoed mee. Hij hoopt zaterdag zijn Belgische titel te kunnen verlengen. Als voorsmaakje zakte Luc Vanheuckelom voorbije zaterdag al af naar het Nederlandse Oldebroek voor het Nederlands kampioenschap Pompoen Kweken. “Als Belg kon ik daar uiteraard niet het nationale kampioenschap winnen, maar ik leverde wel de zwaarste pompoen met een gewicht van 919,5 kilo af”, zegt Luc Vanheuckelom.

De wedstrijd in Nederland, met de zwaarste pompoen van Luc. ©  News United / NWVfoto

Iwan Horde uit Leerdam werd Nederlands kampioen met een pompoen van 897,7 kilo. Hij brak het Nederlands record, maar zat toch een eindje uit de buurt van het gewicht van de pompoen van de Kastelse kweker. “De pompoen waarmee ik naar Nederland ben gegaan, verhuist nu voor enkele weken naar een groentewinkel. Thuis heb ik nog een zwaardere pompoen liggen. Dat exemplaar is alleszins al groter”, legt Luc Vanheuckelom uit Bushagen in Kasterlee uit. “Ik hoop met deze pompoen toch wel een ton kilo te halen. Dat weet ik niet op voorhand omdat de pompoen nog altijd moet gewogen worden. Het uiteindelijke gewicht kan toch 10% meer of minder wegen dan verwacht. We zien wel wat het oplevert.” De eerste prijs levert niet alleen een eervolle titel op maar ook een aardig bedrag van 750 euro.

Luc Vanheuckelom uit Kasterlee hoopt opnieuw de zwaarste pompoen van België te kunnen afleveren. © BERT DE DEKEN

Eigen zaad eerst

Niet alleen Luc Vanheuckelom, ook zijn buurman Herman Boonen is in de running voor de zwaarste pompoen. En wie weet zijn er nog enkele outsiders aanwezig op het kampioenschap.

Het zaad van ne maat kan geen kwaad is nog altijd het ludieke motto van het Pompoenengenootschap. Luc Vanheuckelom ging dit jaar niet langs bij een clublid voor zaad voor zijn pompoenen. “Mijn grootste pompoen van dit jaar is gekweekt met een zaadje van de zwaarste pompoen van vorig jaar. Ik heb dus mijn eigen zaad gebruikt”, verklapt de Kastelse teler. “Voor de rest deed ik wat ik al jaren doe en dat is de planten zo goed mogelijk in orde houden. Ik geef ze een beetje water en wat meststoffen. Waar zit mogelijk het verschil? Elke kweker werkt op andere grond.”

Het Belgisch kampioenschap Pompoenwegen start zaterdag om 13u. Omstreeks 17u weten we wie de zwaarste pompoen heeft afgeleverd.

Luc met zijn Nederlandse oorkonde. ©  News United / NWVfoto

Drukke agenda

De maand oktober heeft in Kasterlee nog heel wat in petto voor de pompoenliefhebbers. Het werkervaringscentrum De Pompoenerie pakt op zondag 2 oktober vanaf 13.30u uit met een oogstfeest met hapjes, dranken en kinderanimatie. Op zondag 9 oktober vliegen de pompoenen aan Vorsel in Kasterlee letterlijk in de lucht op het Belgisch kampioenschap Pompoenschieten. De vernieuwde Markt in Kasterlee staat op zondag 16 oktober van 10 tot 18u volledig in het teken van de Pompoendag. Ook daar gaan de zwaarste pompoenen nog eens op de weegschaal. De Pompoenregatta is op zondag 23 oktober vanaf 9u de spectaculaire afsluiter van de pompoenmaand. Aan Ark van Noë in Lichtaart nemen teams het in uitgeholde pompoenen op het water tegen elkaar op.

www.pompoenengenootschap.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio