De komst van de Oekraïense vluchtelingen weegt op de stedelijke loketwerking.  © BAHNMULLER FRANK

Statuut ontheemden voor alle Oekraïners vervalt op dezelfde dag

Antwerpen -

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vraagt de hogere overheid om de stedelijke dienst Vreemdelingenzaken te ontlasten van enkele administratieve taken. Hij is er momenteel niet gerust in. “Het statuut van ‘ontheemden’ vervalt voor alle Oekraïners op dezelfde dag”, zegt De Wever.

Sacha Van Wiele

Antwerps gemeenteraadslid Niel Staes (Groen) wees er in de gemeenteraad maandagavond op dat 24,3% van de klachten over de Antwerps loketwerking gaat. Volgens de burgemeester zijn er verzachtende omstandigheden. Zo was er de toevloed van zevenduizend Oekraïense vluchtelingen in Antwerpen. Bovendien bleken veel Antwerpenaars vast te stellen dat hun reispas was vervallen.

“We hebben hard gewerkt om de situatie recht te trekken, maar het klopt dat de wachttijden bij de dienst Vreemdelingen zaken te lang zijn”, zegt De Wever. “Daarom vragen we de hogere overheid om onze diensten enigszins te ontlasten.”

Bovendien heeft De Wever er geen goed oog op. “Blijkbaar vervalt het statuut van ontheemden voor de Oekraïense vluchtelingen allemaal op dezelfde dag”, zegt De Wever. “Dat gaat voor een stormloop zorgen op onze diensten. Vergeet niet dat Antwerpen evenveel Oekraïense vluchtelingen opvangt, dan heel Wallonië.” (svw)

MEER OVER Politiek Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio