Archiefbeeld: pastoor Toon Bulckens tijdens zijn vijftigjarig priesterschap in 2012.  © rr

Pastoor van Heist-Station Toon Bulckens (83) onverwachts overleden: “Tot zijn laatste dag kwam hij op voor de Chiro”

Heist-op-den-Berg, Pijpelheide -

Op 83-jarige leeftijd is in de nacht van zondag op maandag pastoor Toon Bulckens overleden. Na zijn pensionering als onderwijzer aan het Heilig-Hartcollege in Heist-op-den-Berg werd hij pastoor in Pijpelheide en Heist-Station. In Pijpelheide stopte hij, maar in Heist-station droeg hij missen op tot zondag. Zijn overlijden komt dus heel onverwacht aan bij de parochiegemeenschap en daarbuiten.

Kristof Van Rompaey

Toon Bulckens werd in juli 1962 tot priester gewijd in Antwerpen. Tot 1999 onderwees hij allerlei vakken aan het Heistse Heilig-Hartcollege, waaronder Latijn. In 2002 werd hij pastoor in Pijpelheide, in 2005 in Heist-Station. In 2012 stopte hij in Pijpelheide, maar in Heist-Station bleef hij actief tot voorbije zondag. “Zaterdag leidde hij nog de begrafenis van twee Zusters van Berlaar”, zegt vriend Jan Grant. “Zondag droeg hij de mis ook nog voor, maar in de nacht is hij overleden. Niemand had het dus zien aankomen.”

LEES OOK. Chiro Heist-station legt eerste steen

In 2012 werd Toon Bulckens gevierd voor zijn vijftigjarig priesterschap. In plaats van cadeautjes vroeg hij giften voor het bouwfonds van zijn geliefde Chiro Heist-Station. Hij was er lang proost en legde in 2014 de eerste steen van de nieuwe lokalen. Dat zijn zestigste jaar als priester in juli van dit jaar niet uitgebreid werd gevierd, is volgens Grant typerend voor de pastoor die zelf niet te veel belangstelling wilde en de jeugd hoog in het vaandel droeg.

Chiro in het hart

“Hij heeft veel voor de parochiegemeenschap gedaan”, zegt Grant. “Zeker ook voor de Chiro, waar heel veel van zijn tijd en energie naartoe ging. Hoewel hij er al langer geen proost meer was, bleef hij de jeugdbeweging nog wel actief volgen en bleef hij voor hen opkomen tot aan zijn overlijden. Hij zorgde een periode mee voor jeugdclub De Biekorf en was ook een tijd mee actief in die van Beerzel (Putte), waar hij een aantal missen voordroeg.”

De uitvaartplechtigheid van pastoor Toon Bulckens vindt op zaterdag 1 oktober om 10u plaats in de Heilig-Hartkerk aan Heist-Station.

LEES OOK. Pastoor vraagt om bouwfonds te steunen

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio