© ATV

Studenten vieren start van academiejaar op kletsnatte Students on Stage: “Nog even genieten, want straks opnieuw achter de boeken”

Antwerpen -

Naar jaarlijkse gewoonte trapten duizenden studenten maandag het nieuwe academiejaar op gang op Students on Stage. Het Sint-Jansplein vormde het decor voor een namiddag vol muziek, blij weerzien en goedkope pintjes. Het regende pijpenstelen, maar dat leek de pret geenszins te bederven. Sterker nog, volgens de aanwezigen gaf het een extra dimensie aan de festiviteiten. “Nog een keer samen uit de bol gaan”, luidde het devies.

“De kick-off van het Antwerpse studentenleven brengt duidelijk opnieuw heel wat mensen op de been. Vorig jaar boekten we recordcijfers, met zo’n 9.000 bezoekers. Daar zat het einde van de pandemie ongetwijfeld voor iets tussen, want het weer was barslecht. Die cijfers zullen we hoogstwaarschijnlijk niet overtreffen, maar toch staat het plein aardig vol”, zegt een enthousiaste Jannes Van Dijk, voorzitter van organisator Unifac.

 © Joris Herregods

Of de goedkope pintjes daar een rol in spelen, is hoogstwaarschijnlijk. “Bier voor een euro trekt aan, zeker in deze tijden”, meent Van Dijk. De lage prijszetting lijkt dan ook een middel van de twintig aanwezige studentenverenigingen van de Universiteit Antwerpen om zo veel mogelijk nieuwe leden te ronselen.

En hoewel de afkeer jegens zulke verenigen bij sommigen groot is, tonen bepaalde clubs aan dat een studentenverenigingen ook met een positief verhaal naar buiten kan treden. De Flamingo’s zijn daar een goed voorbeeld van. Zij profileren zich als dé studentenvereniging voor jongeren uit de LGBTQIA+-gemeenschap.

Leden van Flamingo. © Joris Herregods

“Wij willen een safe space voorzien, een plaats waar jongeren volledig zichzelf kunnen zijn zonder meteen een label te krijgen”, vertelt vlaggendraagster en studente gender en diversiteit Renée Adriaenssens (22). “Wie de overstap van het middelbaar naar het hoger maakt, moet vaak zijn weg wat zoeken. Voor velen is lid worden van de Flamingo’s intimiderend, maar dat is nergens voor nodig. Wij zijn allemaal ooit alleen gestart.”

De sfeer zit goed, ondanks de regen. © Joris Herregods

“De Flamingo’s zijn een interuniversitaire vereniging die seksualiteit al sinds 2005 bespreekbaar en toegankelijker probeert te maken. Er zijn genoeg negatieve voorbeelden die aantonen waarom dat nog steeds nodig is. Daarom willen we vandaag mensen overtuigen van ons verhaal, met natuurlijk ook de nodige aandacht voor het feestgedruis.”

Rust na intense eerste week

En dat is logisch, want samen uit de bol gaan is waar het om draait op Students on Stage. Eerstejaars Fleur (20), Kay (20) en Hanne (20), die respectievelijk geneeskunde, kleuteronderwijs en verpleegkunde studeren aan de Karel de Grote Hogeschool, trokken er met z’n drieën op uit om de aanvang van hun studentencarrière te vieren.

Hanne, Kay en Fleur. © Joris Herregods

“We hoorden van oudere studenten dat dit een fijn evenement is en dat wilden we wel eens met onze eigen ogen aanschouwen. En hoewel de muziek wel wat beter kan, hebben ze niet gelogen. De drankjes zijn goedkoop, dat is het voornaamste”, lacht Kay.

Het trio is blij dat het na de overweldigende eerste schoolweek samen kan ontspannen op het Sint-Jansplein. Volgens Hanne waren de afgelopen dagen namelijk enorm hectisch. “Er komt een karrenvracht aan nieuwe informatie op ons af, en dat was toch wel effe schrikken in het begin. Maar we laten de moed niet zakken en zijn nog steeds erg gemotiveerd om er een goed jaar van te maken.”

Regenkledij bij de vleet. © Joris Herregods

“Voorlopig tasten we nog wat af, maar ik twijfel er niet aan dat het academiejaar top wordt. Zolang we veel kunnen uitgaan, komt alles wel goed”, besluit Fleur al lachend.

Simon (20), Catarina (19) en David (20) koesteren dezelfde hoop. “We spreken uit ervaring, want we starten alle drie ons tweede jaar, en leerden vorig jaar wel het en een ander over het studentenleven”, zegt Simon, die voor leerkracht studeert aan KdG. “Studeren wanneer dat moet en genieten wanneer je moet genieten, dat is ondertussen mijn visie geworden.”

Simon, Catarina en David. © Joris Herregods

“Daarom kiezen we ervoor om nu nog volop te genieten, want binnenkort zitten we weer gekluisterd aan onze bureaus. Let wel, ik heb op een bepaalde manier ook wel zin in het nieuwe academiejaar. Architectuur is super interessant en ik wil er het beste van maken. Maar eerst nog even dit. De regen is stom, maar al dansend houden we ons warm”, aldus een enthousiaste Catarina.

Nostalgische terugblik

Dani (23) en Justine (23) denken en doen hetzelfde. “Wat maakt het uit, je bent toch al nat. Dan kan je beter wat extra hard feesten”, lacht Dani, die de schoolbanken vaarwel zei om de wereld te ontdekken. “Op Students on Stage wilde ik toch nog eens ervaren hoe het is om student te zijn. Ik kom hier al jaren, en rakel hier telkens heel wat mooie herinneringen op. De sfeer en gezelligheid doen me nostalgisch terugdenken aan de tijd toen ik hier vrienden maakte. Het is fijn om te zien dat het evenement doorheen de jaren gegroeid is en anderen diezelfde kans biedt.”

Justine en Dani gaan uit de bol. © Joris Herregods

“Er is geen betere plek om het academiejaar op een positieve manier in te zetten dan hier, al kan de muziek misschien nog net wat beter”, lacht Dani. Een kritiek waar de jonge twintigers Wout, Rafael, Sander en Ferre het mee eens zijn. De klasgenoten zakten af naar het Sint-Jansplein om er hun eerste masterjaar in de kinesitherapie feestelijk in te zetten.

Ferre, Sander, Rafael en Wout. © Joris Herregods

“Een beetje techno en een vleugje hiphop zijn welgekomen. Natuurlijk beseffen we wel dat dit geen feestje is zoals een ander. Iedereen is opgetogen om samen plezier te maken, en dat is het belangrijkste. De regen? Die deert ons niet. De afgelopen jaren kwamen we regelmatig doorweekt thuis van Students on Stage, dus verrassend is dit niet”, zegt Ferre.

“De korte broek was een bewuste keuze, want dan word ik minder nat”, lacht Wout. “Een beetje regen krijgt ons niet klein. We hebben tijdens corona geleerd dat we elk feestje moeten meepikken, want je weet nooit wat er kan gebeuren”, vult Sander aan.

Liefde voor onze fotograaf. © Joris Herregods

Het viertal wilde koste wat kost de dag samen doorbrengen. Binnenkort vertrekken Ferre en Sander namelijk voor een aantal maanden op Erasmus naar Spanje “Valencia en Toledo, niet slecht hé”, lachen ze in koor. “Ik begrijp hen wel, maar ik wil het buitenland verkennen na mijn studies. Dan heb ik volledig de tijd om mezelf onder te dompelen in andere culturen. Nu zou het schoolse me te hard achtervolgen”, oppert Wout.

De 24-jarige Jessica droomt ook van een avontuur in het buitenland, maar wil eerst en vooral graag haar diploma behalen dit jaar. “Ik studeer internationale betrekkingen en diplomatie aan de UA en kijk ernaar uit om de werkvloer te betreden. Het is dan ook mijn allerlaatste Students on Stage, en daar wil ik ondanks de regen toch het allerbeste van maken”, lacht de Antwerpse.

Jessica en Yasmien. © Joris Herregods

Daarvoor rekent ze op het gezelschap van Yasmien (22). “Ik studeer rechten in Brussel, maar woon om de hoek dus wilde wel eens even komen piepen. Students on Stage is altijd fijn. Waar en wat de avond ons brengt, zien we wel. We zijn allang blij dat het academiejaar stilaan terug op gang komt. Wanneer we geen herexamens op het rekest hebben in juli, is ons jaar geslaagd.” (lava)

Aangeboden door onze partners