Schuttershof werd voor onbepaalde tijd onbewoonbaar en ontoegankelijk verklaard. Dat maken deze linten en boodschappen duidelijk. © JAA

110 assistentiewoningen Schuttershof mogelijk voor lange tijd onbewoonbaar: “Onze auto’s zitten helemaal onder het roet”

Schoten -

Alvast deze week zullen de 135 bewoners van het door brand getroffen Schuttershof niet kunnen terugkeren naar hun vertrouwde flats. Die werden nu zelfs onbewoonbaar verklaard omdat naast de branddetectie en communicatielijnen ook de elektriciteit, verwarming en domotica het begeven hebben.

Jan Auman

Met linten maken brandweer en politie duidelijk dat het betreden van de woonblokken tussen Henrik Consciencestraat en Jozef Van Craenstraat verboden is. “De gebouwen staan niet op instorten, maar door het wegvallen van de elektriciteit is de toestand er te gevaarlijk. We laten bewoners of familieleden alleen toe in het gezelschap van iemand van ons lokaal bestuur”, aldus ‘huisbaas’ burgemeester Maarten de Veuster (N-VA).

Maandag kwamen tientallen bewoners spullen halen uit diepvries en kasten want bij de evacuatie zondag moest het allemaal plots snel gaan. Sommigen moesten dit keer lang wachten op begeleiding wat niet in goede aarde viel. Die bijkomende spullen zijn geen overbodige luxe, want de onbewoonbaarheid van de 110 assistentiewoningen zou wel eens van lange duur kunnen zijn.

“Ik durf er geen termijn op kleven”, wikt De Veuster zijn woorden. “De brand heeft zowat de hele technische installatie onklaar gemaakt. Een expert van de verzekering heeft vandaag vaststellingen gedaan. Morgen gaan we de garage grondig poetsen. Pas daarna zal de ernst van de technische mankementen duidelijk worden. Ook de betonnen constructie in de kelder is geraakt. We hebben uit voorzorg stuttingswerken uitgevoerd. Ik hou rekening met alle scenario’s momenteel. Jammer genoeg. Eind deze week hoop ik meer zicht te hebben op de situatie.”

Onder meer Marie-Jean Schellekens kwam samen met haar 89-jarige vader Robert, Schuttershof-bewoner sinds de opening, de diepvries leeghalen. Maar dat mocht alleen onder begeleiding van een ambtenaar. © JAA

Auto’s

Twee derde van de 135 bewoners worden opgevangen bij kinderen of andere familieleden thuis. een derde verhuisde naar een kamer in één van de Antwerpse woonzorgcentra Sint-Bartholomeus (Merksem) en Sint-Maria (Berchem) van Zorgbedrijf Antwerpen. De oorzaak van de brand was een scootmobiel die na een kortsluiting vuur heeft gevat.

“Ik vraag me af hoe m’n autootje eruitziet”, zegt Greta Van Pelt (79), één van de vele bewoners die maandag poolshoogte kwamen nemen. “Mijn Dacia heeft normaal een blauwe kleur. Maar naar ik hoor vertellen zal die nu zwart zien. En mijn auto is niet de enige die daar staat. Er staan er zeker dertig. Als die allemaal onder het roet zitten … De gemeente zegt dat we onze verzekeringsmakelaar maar moeten bellen.” (jaa)

Greta Van Pelt en haar vriend Freddy De Laet. “We maken ons zorgen over onze auto die daar vaststaat en wellicht onder het roet zit.” © JAA

 © JAA

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio