©   Peter Hilz

Europese rentes omhoog na Italiaanse verkiezingen

De tienjaarsrentes in de eurozone gaan maandag omhoog na de uitslag van de Italiaanse parlementsverkiezingen. De overwinning van uiterst rechts zorgt voor een extra stoot onzekerheid.

Bron: BELGA

De rente op Italiaans overheidspapier met een looptijd van tien jaar stijgt tot 4,52 procent, of het hoogste niveau in negen jaar. Analisten vragen zich af wat de economische en budgettaire lijn zal zijn die de nieuwe rechtse regering die er zit aan te komen, zal aanhouden. 

In het zog van de Italiaanse verkiezingsuitslag gaan ook de andere rentes in de eurozone omhoog. Bovenop de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de strijd tegen de inflatie dreigt een nieuw - politiek - risico, aldus analisten.

De Duitse tienjaarsrente steeg maandag naar 2,12 procent of het hoogste peil sinds december 2011. De Franse rente op tien jaar steeg naar 2,71 procent, het hoogste peil in tien jaar.

De Belgische tienjaarsrente steeg maandag eveneens naar 2,7 procent, of het hoogste niveau sinds 2013.

De rentes in de eurozone zitten al sinds begin dit jaar in de lift wegens het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Centrale banken wereldwijd proberen met renteverhogingen de inflatie te bestrijden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER