In haar debuutroman Mijn ster aan de hemel verweeft Lenna DuFin haar persoonlijke gevoelens met een fictieve verhaallijn. © Joren De Weerdt

Leens tweede dochtertje werd geboren met vier hartafwijkingen, nu schrijft ze erover in debuutroman: “Ze is nu een heel energieke en opstandige 11-jarige”

Beerzel, Westerlo -

De Kempense schrijfster Lenna DuFin (42), wonend in Beerzel (Putte) en met roots in Westerlo, lanceerde deze maand haar romandebuut Mijn ster aan de hemel. Ze verweeft daarin het medische verhaal van haar eigen dochtertje en haar gevoelens van machteloosheid als mama met een volledig fictieve verhaallijn. Intussen heeft ze ook al een volgend werk klaarliggen in een wat gewaagder genre.

,Kristof Van Rompaey

De Westerlose Lenna DuFin - pseudoniem voor Leen Van den Eynde - is al van jongs af aan gebeten door het geschreven woord. Hoewel haar hart nog deels in de Parel der Kempen ligt, woont ze intussen al zo’n zes jaar met plezier in de Putse deelgemeente Beerzel. “In de lagere school was opstellen maken mijn sterke kant”, zegt ze. “In het middelbaar was ik een van de weinigen die graag las. Ik schreef toen veel gedichten, onder meer voor vriendinnen die iets op een kaartje wilden zetten voor hun lief. Als twintiger nam ik mijn laptop weer vast, maar niet echt met het doel om een boek uit te brengen. Ik geloofde er toen nog niet echt in.”

In 2011 werd Leens tweede dochtertje geboren met vier hartafwijkingen. “Ik schreef toen letterlijk alles van me af”, legt ze uit. “Intussen is ze een heel energieke, aanwezige en opstandige 11-jarige, maar ik pakte de schrijfels vast als vertrekpunt voor mijn debuutroman. Gevoelens uit de realiteit vormen de rode draad. De rest van het verhaal is helemaal fictief.”

Kortverhalen

In het boek belandt protagonist Kara in een emotionele rollercoaster die haar terugneemt naar haar jeugdjaren. “Na enkele jaren met haar eerste vriendje, krijgt hij kanker”, legt de schrijfster uit. “Aan het einde van het verhaal kom je te weten of Kara misschien haar vriendje uit haar jeugdjaren of haar dochter verliest. Dat is aan de lezers om te ontdekken.”

Het boek is beschikbaar in paperbackformaat voor 22 euro. © Joren De Weerdt

Op haar eigen website publiceert Leen twee keer per maand een kortverhaal in de romantische en erotische genres. “Een aantal vaste volgers begint te vragen of die ook niet op papier kunnen verschijnen”, vertelt ze. “Ik speel met het idee om ze in de loop van volgend jaar van de website af te halen en in paperbackformaat uit te brengen.”

Als ze niet zit te schrijven, staat Leen haar echtgenoot bij. “Hij is aannemer in renovaties”, zegt ze. “Ik help ook nog met administratieve ondersteuning van een ander bedrijf en ik geef privéles Nederlands aan een heel toffe anderstalige vrouw. Ze volgde een inburgeringscursus, maar vond dat zelf niet voldoende. De lessen zijn heel erg gericht op haar leven, zodat ze zich in de dagelijkse omgang vlotter leert uit te drukken in het Nederlands.”

Taboe doorbreken

De volgende roman van Leen heet Eén plus één is drie en wordt volgend voorjaar verwacht. De eerste versie ligt bij de proeflezers. “Ik probeer met dat verhaal het taboe rond polyamorie te doorbreken”, legt Leen uit. “Na vijftien jaar huwelijk ontwikkelt de vrouw van een koppel ook gevoelens voor een andere man. Beide mannen zijn brandweerlieden. Een pyromaan die allerlei industriebranden in gang zet, zorgt voor extra spanning. Verliest de protagoniste een van haar mannen relationeel of aan de pyromaan? Of komt iedereen er ongeschonden uit?”

 © Joren De Weerdt

Met een afgewerkt debuut en een bijna afgewerkte opvolger onder de riem, schrijft Leen intussen aan een erotische boekenreeks over een fictieve Antwerpse voetbalploeg die meedraait in de Champions League en verschillende spelers van de Rode Duivels in de rangen heeft. “Door in te spelen op de perikelen binnen de voetbalwereld en hun amoureuze belevingen daar, wil ik proberen om een erotische voetbalreeks te lanceren”, zegt ze. “Nooit is mijn honger om te schrijven groter geweest dan nu. De creativiteit stopt niet meer. De goesting om er mijn hoofdbezigheid van te maken, is er zeker. Ik blijf ook steeds proberen om beter worden en volgde al verschillende cursussen om mijn schrijftechniek bij te schaven.”

Internationaal publiek

Dat Leen haar romans onder een pseudoniem uitbrengt, heeft een reden. “Iemand die niet Nederlandstalig is, heb ik mijn familienaam nooit juist weten uitspreken”, zegt ze. “Maar mijn droom is toch wel om ooit een internationaal publiek te bereiken. Intussen is er een Engelstalige versie van mijn debuut naar een proeflezer in de Verenigde Staten vertrokken. Een editor gaat er dan nog een keer door vooraleer het als e-book uitkomt. Die vertaling heb ik zelf gemaakt, maar er is ook een Spaanse versie in de maak. Daarvoor werk ik samen met een vertaler. Mijn Spaans reikt niet verder dan Un mojito por favor”, besluit ze lachend.

Een opvolger voor haar debuut ligt al klaar. Intussen schrijft Lenna DuFin aan een erotische voetbalreeks. © Joren De Weerdt

Mijn ster aan de hemel is uitgegeven bij Uitgeverij Storyland. Het boek is verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel, bol.com, op de website van de schrijfster of op die van de uitgever. Een paperback-exemplaar kost 22 euro.

www.lennadufin.be, www.storyland.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio