Concentratie voor de draaiende vogelpik bij dit oud-KLJ-lid in jeugdhuis De Non. © kma

Honderdste Halse volksspelen: “Twee dagen feesten en derde dag afzien”

Halle-Zoersel -

Al sinds 1922 organiseren de Halse Volksvrienden met de septemberkermis volksspelen in de Halse cafés. Dat eeuwfeest wordt gevierd met zo’n honderd Hallenaren die sinds maandagmiddag van café tot café trekken, en dat gedurende twee dagen. De meesten kunnen op woensdag geen pap meer zeggen, maar dat hoort erbij.

Maandag om 14u begonnen de Halse Volksvrienden aan hun kroegentocht, met als eerste halte de draaiende vogelpik in jeugdhuis De Non. Er waren zo’n negentig ingeschrevenen, de meesten van een vereniging, zoals de oud-KLJ of de voetbal van Halle. “’s Avonds na het werk komt er meestal nog een deel bij”, zegt Paul Van Wesenbeeck, bestuurslid van de Halse Volksvrienden. “Maar de meesten pakken er speciaal twee dagen verlof voor.”

Deze man schoot in de roos. © kma

Na de draaiende vogelpik was het nog fleskes schieten in De Stroopop, trou-madam in de Castelijnshoeve en schijfgooien in De Sjoks. Dinsdag is het vliegende schotel in de Liefkenshoeve, ringwerpen in Hal-Central en boogschieten in De Pelikaan, waar om 22u ook het eindklassement bij de dames en de heren wordt bekendgemaakt. Elke deelnemer betaalt 3 euro inleg per café en in elk café is er ook een lokale winnaar, waar altijd een beker te verdienen valt.

De bestuursleden van de Halse Volksvrienden zijn te herkennen aan hun gele polo. © kma

Vroeger hadden de meeste dorpen zo’n volksspelen in de cafés tijdens de kermis, maar op de meeste plaatsen is het stilaan doodgebloed. “Ik denk dat het bij ons blijft bestaan omdat wij met De Halse Volksvrienden een onafhankelijke koers varen, terwijl de organisatie in veel andere dorpen doorheen de jaren door de cafés werd overgenomen.”

De twee bekers voor dames en heren worden traditioneel in De Pelikaan uitgereikt door de burgemeester, staande op een stoel. “Het is het eerste verlof van het jaar dat vastligt”, zegt Erwin Matthys, die met een groep van 32 met de oud-KLJ is gekomen. “Iedereen kent iedereen. Dat dorpsgevoel is met niks te vergelijken. Het is twee dagen feesten en de derde dag afzien.”

De aftrap in JH De Non. © kma

Voor het eerst was er zaterdag ook een jeugdversie van de volksspelen op de terreinen van KFC Halle.

Op de volksspelen kent iedereen iedereen. ©  kma

Op de volksspelen kent iedereen iedereen. © kma

 kma

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio