Het kruispunt van de Caputsteenstraat met de fietsostrade is een van de punten die worden onderzocht. © Joris Herregods

Lokale besturen en provincie werken samen aan veiligere fietsostrade: “Combinatie van quick wins en grote infrastructuurwerken”

Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Duffel -

Een zestal steden en gemeenten en de provincie Antwerpen ondertekenden maandag een engagementsverklaring om de veiligheid en het comfort op de fietsostrade F1 te verbeteren. De fietssnelweg tussen Antwerpen en Mechelen was de eerste in Vlaanderen, maar kan intussen wel wat verbeteringen gebruiken.

Stijn Van de Sande

LEES OOK: Nieuwe fiets- en voetgangersbrug over Dijle moet Nekkerspoel verbinden met Douaneplein

Zo’n vijftien jaar geleden werd de fietsostrade F1 tussen Antwerpen en Mechelen gebouwd volgens de richtlijnen die op dat moment van kracht waren. Intussen veranderden niet alleen de richtlijnen voor fietssnelwegen en fietsinfrastructuur in het algemeen, maar kwamen er ook heel wat fietsers bij. De fietsostrade kan daarom op verschillende plaatsen langs het traject wat verbeteringen gebruiken.

“De provincie Antwerpen nam het initiatief om samen met de lokale besturen van Mortsel, Hove, Kontich, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Mechelen een optimalisatie uit te werken”, zegt gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens (N-VA). “De provincie neemt de coördinatie en projectleiding voor haar rekening. Studiebureau Sweco zal een analyse maken van de verschillende knelpunten en mogelijke oplossingen uitwerken, maar we nemen ook maatregelen op korte termijn.”

Het wordt steeds drukker op de F1, en dus zijn er optimalisaties nodig. © Joris Herregods

“De engagementsverklaring omvat een combinatie van quick wins en grotere infrastructuurwerken die de fietsostrade veiliger en comfortabeler moeten maken”, legt Duffels Mobiliteitsschepen Jos Hellemans (CD&V) uit. “Het gaat bijvoorbeeld om het vervangen, vernieuwen of verwijderen van verkeersborden. Daarnaast worden ook mogelijke obstakels in kaart gebracht en indien nodig verwijderd. Hier en daar is ook de beplanting naast de fietsostrade hinderlijk. Een deel van deze ingrepen zullen we dit jaar nog uitvoeren.”

Infrastructuurwerken

Maar er staan dus ook grotere werken op de agenda. “In Duffel gaat het bijvoorbeeld om het verbreden van de fietsostrade op een aantal plaatsen”, zegt Hellemans. “Maar vooral de stationsomgeving is een kritiek punt, onder meer omdat er veel gemend verkeer is. De op- en afritten naar de F1 zijn ook niet altijd duidelijk voor fietsers die de buurt niet kennen, en het kruispunt met de Spoorweglaan is op dit moment te gevaarlijk.”

De fietsostrade in 2011. Intussen is er veel meer verkeer op de fietssnelweg tussen Antwerpen en Mechelen. © rr

Ook de stad Mechelen ondertekende de engagementsverklaring. “De provincie is vragende partij voor knips aan de kruispunten met de Kleine Nieuwedijkstraat en de Caputsteenstraat”, zegt bevoegd schepen Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+). “En daarnaast onderzoeken we ook hoe de fietsostrade beter kan aansluiten op de nieuwe fietsinfrastructuur aan het Douaneplein. In de tussentijd willen we het begin van de F1 aan station Nekkerspoel duidelijker maken.”

In Sint-Katelijne-Waver maakt de langverwachte heraanleg van de fietsostrade over de stationsparking dan weer geen deel uit van de engagementsverklaring. “Omdat dat dossier al lopende is”, zegt schepen Eric Janssens (CD&V). “We bekijken wel hoe de aansluiting op het fietspad langs de Heisbroekweg beter kan en welke infrastructurele verbeteringen er mogelijk zijn op de Spoorweglei, waar ook auto’s rijden. Daarnaast optimaliseren we ook de signalisatie.”

Om gebruikers en buurtbewoners te informeren over de geplande werken aan de fietsostrade, zullen er op verschillende plaatsen infomarkten georganiseerd worden.

Het verplaatsen van de fietsostrade op de stationsparking in Katelijne maakt geen deel uit van de engagementsverklaring. © Stijn Van de Sande

LEES OOK: Discussie over autostops in wijk Nekkerspoel wakkert opnieuw aan

MEER OVER Mobiliteit Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio