©  BELGA

Mobiliteitsminister Gilkinet vraagt meer middelen voor spoorwegen: “Cruciaal voor de komende tien jaar”

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet zal tijdens de begrotingsbesprekingen van de federale regering ijveren voor meer geld voor het spoor. “De financiering moet op dezelfde hoogte staan als de ambities, dat is mijn absolute prioriteit”, ze heeft de minister maandag gezegd, nadat de spoorbonden hadden aangekondigd dat ze hun geplande 24 urenstaking vervroegen van 18 naar 5 oktober.

Bron: BELGA

LEES OOK. Spoorbonden vervroegen hun stakingsaanzegging naar 5 oktober: “Om druk uit te oefenen op regering”

Met hun stakingsaanzegging willen de bonden naar eigen zeggen druk uitoefenen op de begrotingsbesprekingen. Ze eisen dat tegenover de ambities voor het spoor ook de nodige middelen staan voor het personeel. 

De federale regering vat zaterdag het begrotingsconclaaf aan. Gilkinet zegt de bezorgdheden van de spoorwerknemers te begrijpen. “Dat zijn dezelfde bezorgdheden als die van alle gebruikers om van de trein de ruggengraat van de mobiliteit van morgen te maken”, aldus de minister.

Voor Gilkinet is het duidelijk dat er meer geld nodig is voor spoorwegmaatschappij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel. De begrotingsgesprekken “zullen bepalend zijn voor de volgende tien jaar van het spoor in België”, aldus de Ecolo-minister. “Geconfronteerd met de klimaat- en de energiecrisis moeten we meer dan ooit de Belgen helpen om zich zuiniger, sneller en milieuvriendelijker te verplaatsen. En om dat te doen, hebben we, bovenop de principes die in de toekomstige spoorbeheerscontracten zullen staan, een financiering nodig die op dezelfde hoogte staat als de ambities.”

“Ik heb deze vraag op de regeringstafel gelegd en dat is de absolute prioriteit voor mij, die ik zal verdedigen tijdens het begrotingsconclaaf”, aldus Gilkinet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER