De ligging van de hondenlosloopzone in de Netevallei. © Natuurbeheerplan Grote Nete

Itegem krijgt grootste hondenlosloopweide van Heist-op-den-Berg: “Met grote hondenvijver en veel speelgelegenheid”

Itegem -

Met een oppervlakte van maar liefst 3,5 hectare krijgt deelgemeente Itegem de grootste hondenlosloopzone van Heist-op-den-Berg. De aanleg en de opening ervan staan in de loop van volgend jaar gepland. Enkele voorbereidende werken beginnen dit najaar al.

Kristof Van Rompaey

De nieuwe losloopzone komt op een terrein van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) in de Netevallei. Het agentschap schoof het idee zelf naar voren. Het lokale bestuur ging daar graag op in. Regionaal Landschap Rivierenland maakte er een natuurvriendelijk inrichtingsplan voor op. Het terrein krijgt wandelpaden en rustbanken, een grote hondenvijver van 500 vierkante meter, speelheuvels, groenstructuren en veel speelgelegenheid.

Regionaal Landschap Rivierenland maakte een natuurvriendelijk inrichtingsplan voor de losloopzone. © Regionaal Landschap Rivierenland

“De zone biedt een passend alternatief om honden te laten loslopen en zwemmen in de Netevallei”, stelt schepen van Dierenwelzijn Katleen Vantyghem (N-VA). “Viervoeters moeten elders in de vallei aan de leiband om de natuur en wilde dieren te beschermen, maar ook voor hun eigen veiligheid. Bovendien appreciëren andere bezoekers het mogelijk niet als ze besprongen worden door een hond die mogelijk nat of vuil is. In de nieuwe loopzone zullen honden op een veilige manier kunnen rondlopen, zwemmen en socialiseren.”

Natuurbeheersplan

De weide wordt bereikbaar gemaakt via een trage weg vanuit de Karel Govaertsstraat. Het project maakt deel uit van het provinciale gebiedsprogramma Grote Nete, dat verschillende partners samenbrengt om van het Netelandschap een klimaatrobuuste vallei te maken waar je de natuur kunt beleven. Het natuurbeheerplan Grote Netevallei tussen Hullebrug en Herenbossen (Nijlen, Herenthout, Heist-op-den-Berg en Hulshout) kan je nog tot 14 oktober inkijken op de website van het ANB. Op dinsdag 27 september om 18.30u is er een infowandeling over dit plan aan het kruispunt Hogeweg met Moerbeemd in Booischot. (kvro)

https://natuurenbos.vlaanderen.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio