©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Man staat terecht voor verwonden van ambulanciers: “Hij was over zijn toeren omdat hij door 15 mensen was aangevallen”

Lier, Schelle -

Een 43-jarige man uit Schelle moest zich maandag voor de correctionele rechtbank in Mechelen verantwoorden voor feiten van geweld tegen twee ambulanciers in Lier. Ook een politieman raakte bij het incident gewond. De man zelf hield vol dat hij helemaal over zijn toeren was omdat hij door vijftien mensen was aangevallen. “De politie kwam met acht combi’s ter plaatse, maar wou de zaal waar de daders zaten, niet binnengaan”, zei zijn advocaat.

Theo Derkinderen

Op 12 september 2021 waren B.V. en zijn partner naar Lier afgezakt om er naar de sauna te gaan. Toen ze de zaak verlieten, ontstond er een schermutseling met enkele aanwezigen van een trouwfeest in een zaal vlakbij. Het slachtoffer moest enkele rake klappen incasseren van naar eigen zeggen een vijftiental mensen.

Ziekenwagen en politie kwamen ter plaatse en B.V. werd naar de ziekenwagen begeleid om hem wat te laten afkoelen en de eerste zorgen toe te dienen. “Maar hij gedroeg zich agressief tegen de ambulanciers”, vertelde de openbare aanklager. “De twee ambulanciers liepen door zijn toedoen verwondingen op aan onder meer de knie en borstkas. Ze waren allebei drie dagen werkonbekwaam. Een politieman kreeg ook nog (onvrijwillig) de deur van een ziekenwagen tegen zich en was eveneens drie dagen werkonbekwaam.”

Voor het Openbaar Ministerie kon het gedrag van B.V. niet door de beugel. “We moeten er alles aan doen om hulpverleners te beschermen. Daarom vraag ik veertien maanden celstraf met probatie-uitstel”, klonk het nog.

Onopzettelijk

De beklaagde hield vol dat hij niemand met opzet heeft verwond. “Die bewuste dag is mijn cliënt in de rug aangevallen door een vijftiental personen die op een huwelijksfeest aanwezig waren. Zonder reden. Hij sprak zelfs de taal van die personen niet”, zei advocaat Stijn Raeymaekers. “Ze begonnen hem te slaan. Zo erg dat de vrouw van mijn cliënt tussenbeide kwam en ze zelf ook klappen moest incasseren. De politie kwam na de feiten met acht combi’s ter plaatse. Hoewel mijn cliënt onmiddellijk zei dat hij de slagen van zijn leven had moeten incasseren zonder enige aanleiding en naar de zaal wees waar de daders aanwezig waren, ging geen enkele politieman naar de feestzaal om de amokmakers de identificeren.”

In shock

B.V. zei dat hij die bewuste dag helemaal in shock was door het gebeuren. “Hij heeft nooit de intentie gehad om de ambulanciers of de politieman te verwonden, maar was helemaal over zijn toeren door het voorval. De man is zelf pijnpatiënt door een arbeidsongeval en weet wat het is om pijn te lijden. Belangrijk om weten is ook dat hij nooit eerder in aanraking kwam met justitie voor dergelijke feiten.”

De raadsman vroeg enig begrip aan de rechtbank en vroeg om een opschorting van straf uit te spreken. Vonnis volgt op 24 oktober. (tdk)

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio