Themabeeld. © BELGA

Najaarsprogramma maakt rouwen en verlies bespreekbaarder: “Extra aandacht voor verlieservaring bij kinderen”

Mechelen -

De stad Mechelen stelt net als vorig jaar een programma samen rond rouwen en omgaan met verlies. Aan de hand van laagdrempelige activiteiten wil de stad het thema bespreekbaarder maken. “We hebben daarbij extra veel aandacht voor rouwen bij kinderen” aldus het stadsbestuur.

Stijn Van de Sande

Vorig najaar organiseerde de stad Mechelen voor het eerst een reeks activiteiten rond rouwen. In de periode rond Allerheiligen en Allerzielen worden mensen er namelijk extra mee geconfronteerd. “Als stad ondersteunen we mensen bij het correct en efficiënt afhandelen van administratieve zaken bij sterfgevallen. Maar we willen verder gaan dan dat en hen handvatten bieden om met zo’n moeilijke periode om te gaan”, aldus schepen van Burgerzaken Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+).

Daarom werd er voor de maanden oktober, november en december een programma rond het thema samengesteld. “Een overlijden verwerken, verloopt voor iedereen anders”, zegt Welzijnsschepen Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+). “Voor heel wat mensen is het belangrijk dat ze erover kunnen en mogen praten. Toch is dat niet voor iedereen evident. Met ons najaarsprogramma willen we rouw en verlies bespreekbaar maken. We willen de Mechelaars inzicht en de weg naar hulp of ondersteuning bieden.”

Extra aandacht voor kinderen

Aangezien ook kinderen geconfronteerd worden met verlies en alle gevoelens die daarbij komen kijken, is er dit jaar extra aandacht voor hen. “Zo organiseren we een ouder-kindactiviteit met het prentenboek ‘Moemoe op de maan’ van Mechelaars Eva Hadermann en Gema Albiol”, aldus De Francesco. “Zij maakten een verhaal over een jongen die zijn grootmoeder verliest, maar dit niet helemaal begrijpt. Lies Scaut vertelt dan weer vanuit haar ervaringen over hoe je kinderen kan bijstaan in hun verlieservaring.”

Verder omvat het programma onder meer ook Reveil op 1 november en Wereldlichtjesdag op 11 december. Er staan ook lezingen en voordrachten op het programma. “We merkten dat we vorig jaar heel wat troost konden bieden met ons programma. Daarom zetten we er ook dit jaar graag onze schouders onder”, aldus het stadsbestuur. (svds)

Het volledige programma kan je terugvinden op de website www.mechelen.be/rouw-en-verlies

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio