Het beheersplan van de Koraalplaats is volgens Walter Verbruggen ook goed nieuws voor het VolXmuseum. © Joris Herregods

Beheersplan beschermt oudste stukje Deurne

Deurne -

Met het beheersplan voor de Koraalplaats is de bescherming van één van de oudste delen van Deurne verzekerd. Bewoners van deze steeg kunnen beroep doen op Vlaamse premies om hun woningen te onderhouden en te renoveren. Ook voor het VolXmuseum in deze steeg is het beheersplan van belang.

Sacha Van Wiele

De Koraalplaats is een steeg aan de Turnhoutsebaan in Deurne. Het is één van de oudste delen van Deurne-Dorp. Deze steeg wordt gekenmerkt door bescheiden arbeiderswoningen en houten huizen. De geschiedenis van de plek gaat terug tot de 8ste eeuw. Het huidige VolXmuseum staat op de fundering van een hoeve uit de 15de eeuw.

“De Koraalplaats is het oudste deel van Deurne”, zegt Walter Verbruggen, voorzitter van het VolXmuseum. “Koraal verwijst naar de koorscholen van de Antwerpse kathedraal of choralen. Deze koorscholen waren zeer machtig en kochten onder meer een stuk grond als belegging in Deurne. Dat gebeurde in de 16de eeuw.”

De Koraalplaats is al beschermd als stadsgezicht. Het is een voorbeeld van het historische stegenpatroon van Deurne-Dorp. Op vraag van het VolXmuseum zette het districtsbestuur de nodige stappen om tot een beheersplan te komen voor deze steeg. Dit werd nu door Vlaanderen goedgekeurd. Hiermee wordt verzekerd dat het typische karakter van de Koraalplaats behouden blijft.

Onroerend Erfgoed

“De steeg staat in de inventaris van Onroerend Erfgoed, maar alleen is dit niet ideaal om de woningen daar ook te beschermen”, zegt districtsburgemeester van Deurne Tjerk Sekeris (N-VA). “Met het beheersplan kunnen bewoners voor onderhoudswerken en renovaties beroep doen op Vlaamse premies. Alle bewoners daar kregen al een brochure met wat voor hun woning mogelijk is. Bovendien is het onmogelijk om daar iets te bouwen dat niet past binnen dit plan. In het verleden hebben bewoners een garage aangebracht aan hun woning. Wel, dat zal nu niet meer mogelijk zijn.” Ook voor de Unitaswijk in Deurne kwam er al zo’n beheersplan.

Verbruggen hoopt dat met dit beheersplan er ook verdere stappen kunnen worden gezet naar een professionele werking van het VolXmuseum. “Een district met 81.000 inwoners verdient dit”, zegt Verbruggen. “Ons museum biedt onderdak aan de geschiedenis van Deurne. We werken hiervoor samen met het Museum aan de Stroom. Veel mensen kennen de geschiedenis van Deurne niet. Met dit beheersplan willen we ons museum opwaarderen en zo meer bezoekers trekken en meer aandacht krijgen.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio