Het slachtoffer liet de naam van beklaagde R.D. vallen toen hij een verhoor aflegde bij de politie omtrent phishing. © RR

Man (20) slaat en bedreigt leeftijdsgenoot die verklaring tegen hem aflegt: “Slachtoffer had zo’n schrik dat hij naar het buitenland wou vluchten”

Mariekerke -

Een 20-jarige man uit Mariekerke (Bornem) riskeert een jaar cel voor het slaan, bedreigen en afpersen van een leeftijdsgenoot. Die laatste had de naam van beklaagde R.D. laten vallen tijdens een verhoor bij de politie en dat schoot bij de man in het verkeerde keelgat. Tijdens het proces gaf hij wel toe (licht) geslagen te hebben, maar hij ontkende iemand bedreigd of afgeperst te hebben.

Theo Derkinderen

Eind juni verhoorde de politie een man uit Klein-Brabant omdat die mogelijk betrokken was bij een zaak van phishing. Hij zou geld op zijn rekening gestort hebben gekregen dat mogelijk van phishingpraktijken afkomstig was. Tijdens het verhoor liet de man de naam van R.D. vallen, temeer omdat die al was aangehouden op verdenking van bankkaartfraude.

Na afloop van zijn verhoor vroeg R.D. - die op dat ogenblik thuiszat met een enkelband - aan de man om diens verklaring door hem te laten lezen. De man zakte af naar Mariekerke en toen R.D. de afgelegde verklaring las, ontstond er een flinke discussie. “De Mariekerkenaar deelde twee vuistslagen uit aan het slachtoffer en zei ook dat hij hem geld moest geven. Toen het slachtoffer aangaf geen geld te hebben en dat zijn loon pas daags nadien zou gestort worden, kreeg de jongeman te horen dat hij zijn volledige loon aan R.D. moest overhandigen”, zei openbaar aanklager Nele Van Looy.

Vluchten

De reactie van R.D. liet een diepe indruk na bij het slachtoffer. “Hij had enorm veel schrik gekregen. Zo erg zelfs dat hij uit angst naar het buitenland wou vluchten en er wou blijven tot de storm was gaan liggen. Later bleek dat hij effectief opzoekingen daaromtrent had gedaan”, aldus nog de aanklaagster. Zij tilde zwaar aan de feiten en eiste een jaar cel en een boete van 800 euro tegen R.D.

Advocaat Dirk Jacobs erkende dat zijn cliënt op het moment van de feiten al voorwerp uitmaakte van een onderzoek naar bankkaartfraude. “Er zijn twee slagen uitgedeeld aan het slachtoffer toen die bij mijn cliënt langskwam. Maar hoe moeten we die twee slagen interpreteren? Een getuige spreekt van speelkletsen of van het zwieren met de handen. En niet van vuistslagen”, pleitte de raadsman. “Het slachtoffer zegt zelf dat hij geschampt is door de handen van meneer D. Ja, mijn cliënt was niet goed gezind op het slachtoffer. Maar hij ontkent met klem dat hij zou gepoogd hebben om hem ook af te persen.”

De verdediging vroeg opschorting van straf. De rechter doet een uitspraak op 10 oktober. (tdk)

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio