Iedereen is al welkom in dienstencentra zoals De Schoor, maar Orion bekijkt of ze nog meer geopend kunnen worden. © BERT DE DEKEN

Zorggroep Orion werkt aan koudeplan: “Niemand in kou laten staan, letterlijk en figuurlijk”

Turnhout -

Iedereen is nu al welkom om op te warmen in de diensten- en woonzorgcentra van Zorggroep Orion. Een koudeplan moet de deuren nog meer openzetten voor buurtbewoners die hoge energiefacturen vrezen tijdens de koude wintermaanden.

Wouter Adriaensen

Het idee voor een koudeplan werd aangekondigd tijdens de viering van de veertigste verjaardag van dienstencentrum Albert Van Dyck. Zorggroep Orion, de verzelfstandigde zorgpoot van OCMW Turnhout, beheert verder onder meer woonzorgcentrum De Wending, ook in de Albert Van Dyckstraat aan AZ Turnhout Campus Sint-Elisabeth, ontmoetingscentrum De Meerloop in het begijnhof en dienstencentrum De Schoor in de wijk Schorvoort buiten de ring.

“In de dienstencentra is tijdens de openingsuren iedereen altijd op een laagdrempelige manier welkom”, zegt Turnhouts schepen en voorzitter van Orion Luc Op de Beeck (CD&V). “Bezoekers kunnen deelnemen aan een activiteit of iets consumeren. Maar je kan ook gewoon binnenwandelen voor een goede babbel of om de krant te lezen. Met de onrust rond de stijgende energieprijzen zijn we er zeker ook voor bij wie het thuis echt te koud wordt.”

Extra openingsuren

Die ambities wil Zorggroep Orion nog wat steviger vertalen in de praktijk met een koudeplan, naar analogie met het hitteplan waarbij iedereen in de zomer verkoeling kan zoeken in de dienstencentra. “We bekijken hoe we bij extreme koude een aantal extra openingsuren kunnen realiseren. Zo kunnen we onze buurtbewoners uit hun isolement halen en in de warmte brengen. Maar ook nu al kan iedereen langskomen. We laten niemand in de kou staan, letterlijk en figuurlijk.”

De details van het koudeplan worden binnenkort aangekondigd. De huidige openingsuren van de diensten- en woonzorgcentra van Zorggroep Orion vind je online. (woad)

www.zorggroep-orion.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio