©  ©Roel Dijkstra / Foto: Joep van

Man (28) staat terecht voor resem inbraken: “Ik had te veel kalmeringspillen ingenomen en ben op rooftocht gegaan”

Mechelen -

Een 28-jarige man stond maandag voor de correctionele rechtbank op verdenking van verschillende inbraken die hij eind juni pleegde in Mechelen. Het Openbaar Ministerie vorderde twee jaar effectieve celstraf, temeer omdat hij de inbraken zes dagen na een eerdere veroordeling pleegde.

Theo Derkinderen

K.B., die op het moment van de feiten in het Brusselse verbleef, zakte op 29 juni af naar Mechelen en ging er op rooftocht. “De man werd in de Turfbeemd op heterdaad betrapt bij een inbraak. Hij sloeg op de vlucht, maar vrijwel onmiddellijk lanceerde de politie een signalement van de verdachte via het BIN (Buurt Informatie Netwerk)”, zei openbaar aanklager Nele Van Looy. “Er liepen kort na de diefstal verschillende meldingen binnen van mensen die een man met de opgegeven persoonsbeschrijving hadden zien lopen. Uiteindelijk kon hij worden gevat in een caravan in een tuin en riep hij in het Frans dat hij het niet was die ze zochten.”

K.B. werd gearresteerd en heel snel konden de speurders hem aan nog verschillende feiten linken. “Zo was hij eerder die dag betrapt door bewoners van de Landweg. Die mensen zagen hem met een fiets wegvluchten. Aan ’t Veer zagen getuigen hoe hij in een voertuig had ingebroken en er twee gsm’s uit had gestolen. Ook toen vluchtte hij met een fiets weg. Aan de Auwegemvaart werd meneer B. eveneens betrapt bij een inbraak. Al snel bleek dat hij de fiets waarmee hij zich verplaatste, eerder in dezelfde buurt had gestolen.”

Nog maar net veroordeeld

De aanklaagster stond ook stil bij het feit dat K.B. op 23 juni in Brugge was veroordeeld tot twee jaar met uitstel, eveneens voor diefstallen. “En zes dagen later loopt hij alweer tegen de lamp. De kans op herval is bij meneer dus heel groot”, foeterde ze. Daarom eiste ze nu twee jaar effectief.

Advocate Amélie Wielockx betwistte de feiten namens haar cliënt niet. “Hij heeft heel veel spijt van hetgeen hij uitgespookt heeft en wil zijn verantwoordelijkheid nemen. De man is naar ons land afgezakt met de bedoeling om hier te werken, maar hij is werkloos geworden. Het enige wat hij nu wil, is terugkeren naar zijn familie in Frankrijk”, zei ze.

K.B. zelf verklaarde nog dat hij de medicatie nam om te kalmeren. “Die dag had ik te veel pillen ingenomen en ben ik op dievenpad gegaan. Maar ik beloof dat ik niet zal hervallen.”

De rechter doet uitspraak op 24 oktober. (tdk)

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio