De gevallen brokstukken aan het Githo blijven voor beroering zorgen. © RR

Oppositie stelt zich vragen na vallende brokstukken aan Githo: “Inventaris maken van pijnpunten in hele gemeente”

Nijlen -

Oppositiepartijen N-VA en Nieuw Nijlen hebben tijdens de Nijlense gemeenteraad meer verduidelijking gevraagd over de stukken beton van de dakrand die deze zomer aan het Githo naar beneden zijn gevallen.

Bert Provoost

“Het verhaal van het vallende beton zou een stuk dramatischer afgelopen kunnen zijn indien dit tijdens het schooljaar was gebeurd. Onze schoolgaande jeugd in Nijlen verdient beter. We krijgen de indruk van verwaarlozing van gebouwen en infrastructuur”, stelde Ymke Govaerts (N-VA).

Leo Verelst (Nieuw Nijlen) concludeerde dat de meerderheid “zeer weinig belang hecht aan de kwaliteit en dus ook de veiligheid van het gemeentelijk patrimonium”. Hij noemde onder andere ook nog het gemeentelijk zwembad, de Nijlense en Kesselse pastorie, het bijgebouw van het Oud Gesticht, het oude huisje in de Kerkstraat tussen het spoorwegfietspad en de Bonte Os, de woning in de Statiestraat 15. “We stellen voor om snel een inventaris te maken om ze een goed zicht te hebben op de pijnpunten in de hele gemeente”, aldus Verelst.

Onverwacht

Schepen van Openbare Werken Paul Laurijssen (CD&V) zegt dat niemand de schade aan het Githo had zien aankomen. “Jaarlijks wordt er 40.000 euro besteed aan het onderhoud van de gebouwen. Twee keer per jaar worden de daken en de afvoeren gecontroleerd. Er worden dorpels vernieuwd, losliggende tegels vervangen, elektrische onderhoudswerken uitgevoerd, enzovoort. Dit jaar is er nog een lichtkoepel vervangen. Recent zijn er ook nieuwe ramen en deuren geplaatst voor 120.000 euro. We werken dus wel degelijk aan de gebouwen.”

De reden van de vallende brokstukken ligt bij het gebruik van een bepaald product tijdens de bouw. “Het betonrot is ontstaan omdat de bewapening vroeger lichter was en er toen chloride als additief in het beton werd gebruikt. Dat zorgt er na lange tijd voor dat er oxidatie optreedt bij de wapening en dat de draagkracht daardoor wegvalt. Onze andere gebouwen die betonnen dakgoten hebben, zijn ook nagekeken, maar die gebouwen zijn in orde”, aldus de schepen.

Maatregelen genomen

Volgens burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) zijn er plannen of zijn er al maatregelen genomen wat betreft de andere genoemde gebouwen. “De vochtproblematiek en de veiligheid zijn aangepakt aan het Oud Gesticht. De huizen in de Kerkstraat en Statiestraat worden gebruikt als opslag voor materiaal door de jeugddienst. Op termijn is het de bedoeling om dat materiaal op te slaan in het project van de school aan de Klokkenlaan, waarbij de school, de kinderopvang en de jeugddienst het materiaal kunnen delen. De restauratie van de pastorie in Kessel wordt voorbereid, terwijl voor die van Nijlen een herbestemming wordt gezocht.”

De woning aan Kerkstraat 13 in Nijlen zal na jaren leegstand afgebroken worden. © RR

De woning aan Kerkstraat 13 in Nijlen zal na jaren leegstand afgebroken worden. Het schepencollege heeft de sloopvergunning daarvoor in orde gebracht. Wat er verder met het perceel zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Het is sowieso wel de bedoeling om de doorgang tussen het Kerkplein en het August Hermansplein te behouden.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio