© ATV

Campagne van honderd bonnen voor 50 euro moet Bistro Daxx redden, anders is het vrijdag boeken toe

Pulle -

Door de energiekosten en een kapotte kassa moet Martine De Weerdt van bistro Daxx in Pulle vrijdag de boeken neerleggen. Maar Martine is geen opgever. “Voor de komende energierekeningen vond ik al een oplossing. Als ik tegen vrijdag honderd cadeaubonnen van 50 euro kan verkopen, en als de mensen deze bonnen pas vanaf 1 december komen verbruiken, is de zaak gered”, zegt ze.

Kristin Matthyssen

Martine De Weerdt heeft al zeker twintig jaar ervaring in de horeca. 7,5 jaar geleden opende ze op de Boudewijnlaan in Pulle Bistro Daxx. Haar zaak is haar leven. Ze is een vrouw die er geen doekjes om windt. Veel mensen kennen haar ook van haar zes erotische thrillers, met als bekendste Het Huis Met Een Scenario, die afgelopen zomer helemaal in herwerkte versie, inclusief aangepast slot, uitkwam bij uitgeverij Fill in the Blanks.

Toch kostte het zelfs een vrouw als Martine moeite om vrijdag haar klanten in te lichten hoe de zaken ervoor staan. “De reacties waren hartverwarmend. Veel mensen zijn speciaal nog iets komen eten of drinken.” Ook maandagvoormiddag, als we bij Daxx binnenstappen op een moment dat de zaak normaal dicht is, zitten er klanten. “Martine had net zevenhonderd koffies besteld”, vertelt een dame. “We gaan die komen opdrinken, dan heeft ze die toch al.”

Martine De Weerdt is niet iemand die zich laat doen. Ze heeft vijf kinderen, van wie twee ziek zijn, en eentje ook mee in de zaak werkt. “Voor de verdrievoudigde energiekosten hebben we nu een oplossing gevonden. Drie zonen wonen nog thuis. Ze gaan nu het woonkrediet afbetalen, die de energiefacturen zouden moeten dekken, en ik ga bij mijn vriend wonen. Een ander probleem was dat onze kassa vorige week letterlijk opgesmoord is. Een nieuwe kassa kopen kost iets van een 8.000 euro. Iemand vertelde me dat je die ook voor 150 euro kan leasen, wat nog haalbaar is. Als ik tegen vrijdag honderd cadeaubonnen van 50 euro kan verkopen, die de klanten pas vanaf 1 december zullen verbruiken, hoef ik vrijdag de boeken niet neer te leggen.”

De klanten die maandagvoormiddag uit solidariteit koffie kwamen drinken. © kma

Martine kreeg al een argwanende reactie van iemand die dacht dat sympathisanten die een geschenkbon kopen hun geld kwijt gaan zijn als de zaak alsnog failliet gaat. “Maar dat zou ik nooit doen, ik heb nog mijn eergevoel en trots”, zegt Martine. “Zelfs als Daxx toch failliet gaat, heb ik al een zaal waar ik dan toch nog zou kunnen koken zodat de mensen zeker hun 50 euro nog kunnen komen opeten. Waarom pas tegen december die bon komen verteren? Tegen dan hoop ik met een vernieuwd concept weer veerkracht te hebben. Ik ga nieuwe recepten uitwerken. Zo gaan we ‘Heet Konijn’ op het menu zetten, een recept van geturfd heidekonijn waarmee ik vroeger samen met een compagnon een culinaire prijs in Kalmthout heb gewonnen. De broodjes ga ik van de kaart schrappen, want daar verdien ik niets aan. Er zullen alleen nog broodjes om af te halen zijn. Ik wil met vernieuwende gerechtjes voor een nieuwe schwung zorgen. Zo hebben we nu al Mexicaanse lasagne, wat de mensen heel lekker vinden, maar ik denk nu bijvoorbeeld ook aan Griekse of Irakese gerechten, stoofpotjes of ossobuco.”

Stijgende prijzen

Martine vindt het heel moeilijk om de gestegen kosten door te rekenen aan klanten. “Koffie opslaan van 2,40 euro naar 2,50 euro, mijn leverancier zegt dat ik het moet doen, maar ik vind dat lastig. Ik zie nu al hoe zwaar het is voor de mensen. Senioren met een pensioentje die vroeger een Duveltje kwamen drinken, komen niet meer. Gezinnen met kinderen die samen een pasta of hamburger kwamen eten, blijven weg, uit schrik voor de facturen die straks in de bus gaan vallen. Mensen leven in angst. Het is verschrikkelijk wat er aan het gebeuren is. Ik zag met eigen ogen in de winkel hoe een moeder met tranen in de ogen tegen haar kind zei dat er geen snoep meer afkon, want dat mama en papa op hun centjes moeten letten. De energiebedrijven die nu de overwinsten incasseren, moeten dringend hoger belast worden, en dat geld moet terugstromen naar diegenen die het nodig hebben.”

Vroeger stond België bekend om zijn uitstekende horeca. “Wat gaat er gebeuren als straks de helft over de kop gaat?”, vraagt Martine. “Moeten we dan allemaal in Nederland of Frankrijk gaan eten? Het is echt dringend nodig dat onze regeringen overeenkomen. Ik heb 5.000 euro schuld, maar als ik dat geld niet heb tegen vrijdag, komt de curator hier alles opschrijven, omdat ik met een vennootschap zit, en wordt alles verkocht, op mijn kosten. Niet alleen spullen die die 5.000 euro dekken, maar alles, van mijn auto tot mijn wasmachine die ik vorig jaar pas heb gekocht. En dan kan ik ook nog eens alle btw terugbetalen van wat ik die laatste drie jaar heb gekocht.”

Martine wijst erop hoe de strop al langer wordt aangetrokken. “Eerst zaten we met de coronacrisis, waarin ik 800 euro kreeg uitgekeerd, wat niet eens de vaste kosten dekte. Nu zitten we met de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. Een levering die enkele weken geleden 320 euro kostte, en waar mijn prijzen op berekend zijn, kost nu 500 euro. Alle sauzen zijn enorm opgeslagen. Er profiteren er ook van deze crisis. Vroeger vroeg Bancontact 35 cent per verrichting, nu is dat plots 65 cent. Terwijl ‘dat kaske’ toch niet via Rusland of Oekraïne gaat?”

Wie een cadeaubon van 50 euro van Bistro Daxx wil kopen, waar je dus gegarandeerd vanaf december lekker eten voor in de plaats krijgt, mailt naar martinedeweerdt@hotmail.com. Het kan ook ineens een leuk solidair geschenk zijn om tijdens de feestdagen cadeau te geven.

Failliet of niet, van 29 oktober tot 6 november zit Martine De Weerdt met haar erotische thrillers op boekenbeurs Boektopia in Kortrijk.

Aangeboden door onze partners