De leden van de fietsersbond vertrokken op de Grote Markt voor hun ludieke actie. © WOAD

Fietsersbond vraagt respect voor wettelijk verplichte meter afstand

Turnhout -

Een twintigtal leden van Fietsersbond Regio Turnhout heeft de Week van de Mobiliteit afgesloten met een tochtje door het stadscentrum. Met stokken vroegen ze automobilisten om minstens een meter afstand te houden bij het inhalen.

Wouter Adriaensen

De anderhalvemetermaatschappij is gelukkig verdwenen maar de eenmeterverkeersveiligheid is nog veel te onbekend. Automobilisten moeten binnen de bebouwde kom namelijk een meter zijdelingse afstand bewaren wanneer ze een fietser inhalen. Buiten de bebouwde kom is dat zelfs anderhalve meter.

“In de praktijk kunnen veel wagens dus nauwelijks een fietser inhalen in centrumstraten”, stelt Linda Van den Bosch van Fietsersbond Regio Turnhout vast. “Toch word je als zwakke weggebruiker nog vaak de pas afgesneden. Zelfs in fietsstraten, waar auto’s nooit een fietser mogen inhalen.”

Sympathiek en terecht

Aanleiding genoeg voor de lokale afdeling van de Fietsersbond, die ongeveer 250 leden telt en ijvert voor de belangen van de fietsers, om een ludieke actie te organiseren. Met houten stokken, plastic bezemstelen en vouwmeters aan hun fietsen bevestigd gaven ze tijdens een rondje door de Turnhoutse centrumstraten duidelijk aan hoe groot die wettelijk verplichte afstand is.

“Een sympathieke en terechte actie om een vaak vergeten artikel uit de wegcode terug in de verf te zetten”, vindt Turnhouts schepen voor Mobiliteit Marc Boogers (Groen), al jarenlang actief lid van de Fietsersbond. “We willen vooral sensibiliseren”, zegt Linda Van den Bosch. “Het duurt lang voordat zoiets bij mensen doordringt dus we blijven er de aandacht op vestigen.”

www.facebook.com/fietsersbondregioturnhout

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio