Juda slaagde met brio in zijn examen voor brandweermannetje. © JAA

Fanclub Schotense brandweer rukt massaal uit voor opendeurdag: ”Heel belangrijk om band tussen brandweer en inwoners aan te halen”

Schoten -

Ruim duizend mensen bezochten de brandweerkazerne waar kapitein Tom Van Damme en zijn manschappen de deuren open zetten voor het publiek. En de fanclub van de spuitgasten telt heel wat jonge leden, zo bleek.

Jan Auman

Het leek wel of er zondag niet alleen op de Markt van Schoten een kermis stond opgesteld, maar ook aan de Theofiel Van Cauwenberghslei. Vanuit alle wijken zakten vanaf ’s middags gezinnen af naar de brandweerkazerne. Daar hadden de meeste vrijwillige brandweerlieden maar kleine oogjes want heel wat van hen waren de hele nacht bezig geweest met de garagebrand in Het Schuttershof, het complex van 110 assistentiewoningen wat verderop in Schoten.

“Maar geen denken aan dat we deze hoogdag zouden afgelasten”, aldus kapitein Van Damme. “Na twee jaar mochten we onze poorten eindelijk nog eens wijd openzetten en onze brandweerlieden hebben even hard uitgekeken naar deze ontmoetingsdag als de Schotenaren. Die waren zoals verwacht massaal op de afspraak. Verspreid over vijf uur zijn hier zeker duizend mensen gepasseerd, waaronder vele kinderen.”

Het duikteam van de Schotense brandweer heeft er een stuurman bij. © JAA

Mathis en Juda waren maar twee van de vele kleine jongetjes en meisjes die hun droom zagen uitkomen toen ze een rode helm op hun hoofd mochten zetten en vervolgens zowaar met een echte brandweerslang een stevige straal water mochten mikken naar kartonnen vlammen. Hun ouders maakten foto’s en gingen daarna zelf blussen in de tot een kantine omgebouwde kazerne.

De brandweer had voor een middagvullend programma gezorgd. Volwassenen konden tijdens demonstraties zien hoe lelijk een frietketel of een gasleiding kan branden en tijdens een heuse modeshow bleek hoe verscheiden de opdrachten van de brandweer wel zijn en welke aangepaste beschermende kledij de manschappen hiervoor dragen. In een ‘battle’ namen de jongste brandweermannen het op tegen de anciens. Ze moesten om ter snelst een lange brandweerslang klaarmaken voor het aanvallen van een gelukkig denkbeeldige brand.

 © JAA

Brandweerwagens in alle maten en van alle periodes stonden opgesteld alsof het een autosalon betrof. En de kinderen mochten niet alleen kijken, maar ook plaatsnemen achter het stuur. “Het was een groot feest en heel belangrijk om de band tussen de brandweer en de mensen waarvoor we zorg trachten te dragen aan te halen”, evalueert kapitein Van Damme de geslaagde opendeur. Wie er na een uitgebreide verkenning van de habitat der brandbestrijders nog niet genoeg uniformen had gezien, kon nog naar het politiebureau want ook daar hielden ze tegelijkertijd een opendeurdag.

Gastheer kapitein Tom Van Damme, regiomanager van brandweer Zone rand en bevelhebber van vier korpsen in de regio, waaronder dat van Schoiten.. © JAA

Kleine Mathis klautert behendig door een buis op weg naar ene te blussen brand. © JAA

 © JAA

Zo ziet een deskundig gebluste frietketel eruit. © JAA

Nadat de poorten twee jaar lang noodgedwongen naar beneden bleven, kende de opendeur van de brandweer een grote toeloop. © JAA

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio