Sofie Jamers.  © koen fasseur

Ervaringsdeskundige Sofie Jamers helpt zelfstandigen en ondernemers afkicken

Kalmthout -

Sofie Jamers (43) is psychiatrisch verpleegkundige en hulpverlener. Ze helpt onder meer zelfstandigen en ondernemers, die naar drugs of alcohol grijpen om toch te kunnen blijven functioneren. Sofie weet dat dit fout loopt, want zij is ervaringsdeskundige.

Erik Vandewalle

Sofie Jamers werkt in Nederland in de zorgsector en blikt terug op enkele helse jaren. Zelf is ze nu vijf jaar volledig clean. “Alcohol en drugs maakten een puinhoop van mijn leven. Haar avonden begonnen steevast met twee flessen wijn. Alcohol werd een vriend zonder vriendschap, tot ik in contact kwam met Narcotics Anonymous, een niet-commerciële gemeenschap. Maandag 13 november 2017 is een scharniermoment in mijn leven, de eerste stap naar een leven zonder drugs en alcohol, mijn eerste meeting met NA.” 

Als geen ander weet Sofie Jamers dat clean worden een groeiproces is. “Je moet je puinhoop opruimen en bouwen aan een nieuwe structuur. Slechte gewoontes moet je vervangen door andere gewoontes. Dat klinkt gemakkelijk, maar het is aartsmoeilijk. Weten dat je niet alleen staat, was voor mij erg belangrijk. Ik schoolde me verder bij en ik vond dat ik mijn ervaringen moest delen met anderen. Via netwerkevents leerde ik heel wat zelfstandigen en ondernemers kennen.”

Sofie Jamers: “Durf hulp vragen.” © koen fasseur

“Zelfstandigen houden er niet van om hulp te vragen”, licht Sofie toe. “Ze vinden moeilijk of geen steun bij elkaar, want zwaktes en angsten delen is not done in ondernemerskringen. Ook de voortdurende onzekerheid weegt: de energieprijzen, de naderende recessie, de vacatures die niet ingevuld geraken. Niet weten of de lonen kunnen worden uitbetaald. Er is de laatste tijd geen rust meer. En daarom zie ik veel ondernemers naar redmiddelen grijpen.”

“Een glas meer drinken tegen de stress. Een jointje om te kunnen slapen. Een lijntje cocaïne om te kunnen blijven functioneren. Vaak worden ze functionerende verslaafden. Ik was er ook eentje, kon blijven werken en collega’s wisten niet dat ik verslavingsproblemen had. Dat kon echter niet blijven duren. Wanneer alcohol en drugs mijn relatie aantastten en familiebanden kapot gingen, draaide ik pas de knop om. En dat gebeurt al te vaak.”

Sofie Jamers heeft al twintig jaar ervaring als psychiatrisch verpleegkundig een hulpverlener. Als ervaringsdeskundige weet ze wat verslaafden meemaken. “Het begint met ‘niet gebruiken’. Aartsmoeilijk en dus help ik om het aantal nuchtere dagen stelselmatig op te bouwen. Pas daarna gaan we kijken wat de onderliggende oorzaak is. Want gebruiken doe je niet zomaar. Ik help zowel de persoon zelf, als de mensen in hun onmiddellijke omgeving.”

www.soficare.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio